Els animals en la història natural hispànica del XVI-XVII

Arturo Morgado, professor d’Història Moderna per la Universidad de Cadiz, ens descriu una sèrie d’autors naturalistes hispànics del XVI i XVII que tracten temes animalístics i ue combinen la seva afició amb altres professions. Jeronimo Cortés, per exemple, va ser autor d’un tractat de fisiognomia, i d’un Lunario, dedicat bàsicament a oferir consells sobre agricultura, descrivint què és el que s’ha de fer en cada mes de l’any segons la fase de la lluna en què ens trobem. Ferrer de Valdecebro (1620-1680) era un religiós dominic, que va passar bona part de la seva vida a Nueva España, i es va dedicar fonamentalment a la predicació. El murcià Diego de Funes i Mendoza (1560-1625), per la seva banda, va arribar a exercir el càrrec de notari apostòlic. Francisco Vélez de Arciniega era apotecari – l’únic cas en el qual trobem l’exercici d’una professió lligada amb els estudis zoològics o botànics. Finalment, Manuel Ramírez de Carrión (1579-1652), secretari del marquès de Priego, és més citat en la bibliografia per haver educat a alguns fills sords de nobles espanyols, si bé no se li coneix cap contribució a la llengua de signes

L’obra de tots aquests autors va tenir un impacte molt limitat en el temps, i ja en el segle XVIII se’ls havia oblidat per complet. Tampoc és d’estranyar, ja que la Història Natural a l’Espanya de la Il·lustració aniria per uns camins completament diferents, molt més en sintonia amb les tendències descriptivistes del moment, i que tindrien en l’obra de Félix de Azara, el seu exponent més conegut, o almenys, més reconegut més enllà dels Pirineus. Però no podem perdre de vista que homes com Jerónimo Cortés o Ferrer de Valdecebro estan immersos en un model de coneixement conegut com a ciència barroca, que proporcionés exemples tan il·lustres com Aldrovandi, Kircher, Schott, i més proper, Juan Eusebio Nieremberg.

Fonts:

Los animales en la historia natural española del siglo XVII (animaliahispanica.blogspot.com.es)

Asma, S. T. (2001). Stuffed animals & pickled heads: The culture and evolution of natural history museums. Oxford: Oxford University Press.

Font Imatge: Libro XVI de “Ioannis Evsebii Nierembergii Madritensis ex Societate Iesv in Academia Regia Madritensi physiologiæ professoris Historia natvrae, maxime peregrinae”, 1635, Juan Eusebio Nieremberg.

Miguel Zorita: “Juan Eusebio Nieremberg: ¿Un Parapsicólogo En El Siglo De Oro?

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s