Nova edició de la Zoologia popular catalana de Cel Gomis

zoologia-popular-catalana

Tenim novament ocasió de gaudir de l’obra de Cel GomisZoologia popular catalana“. Editada per primer cop el 1910 es tracta d’una font valuosíssima sobre la sabiduria popular dels catalans en relació amb els animals i la seva concepció en relació al món llegendari, creences, tradicions i altres aspectes vinculats amb el món dels animals domèsics i salvatges de la Catalunya de principis del segle XX.

Cels Gomis i Mestre (1841-1915) va ser un enginyer, republicà, federalista i anarquista, amb un esperit catalanista i compromès.Se’l considera un dels primers cultivadors del folklore i l’excursionisme del nostre país. En va fer divulgació en molts articles, particularment sota l’ampara del Centre Excursionista de Catalunya.

L’edició actual compta vora 2.000 frases, i hi són presents uns 160 espècies animals. L’obra esta il.lustrada per David Granato i prologada per Emili Samper Prunera –autor de “De l’anarquisme al folklore. Cels Gomis i Mestre (1841-1915)”. Si be es respecta el text de l’autor, l’ortografia, s’adapta a la normativa actual , regularitzant la puntuació o l’ús de majúscules i minúscules. S’ha substituït la divisió provincial per la comarcal, i inclou un índex topogràfic per facilitar la recerca del pobles i ciutats esmentades en el text.

Cels Gomis i Mestre. Zoologia popular catalana. Modismes, aforismes, creences, supersticions… que sobre els animals hi ha a Catalunya, amb gran nombre de confrontacions. Il·lustracions de David Granato. Pròleg d’Emili Samper Prunera. La Bisbal d’Empordà: Edicions Sidillà, Col·lecció la Talaia clàssics 1, juny de 2014.
448 pp. 19 €. ISBN: 978-84-942564-0-0

Fonts:

Zoologia popular catalana de Cel Gomis (edicionssidilla.cat)

Zoologia popular catalana de Cel Gomis (Ca l’Isidre)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s