El paper del cavall en el món romà

El cavall ocupa durant l’Antiguitat roamana un espai ambivalent en l’imaginari col·lectiu. Es símbol de la glòria i el poder, però també és, per a l’home, una valuosa ajuda en la seva vida diària. Fidel company per a la caça i en la vida quotidiana, es converteix en una font de passió quan participa en jocs i competicions equestres. Al llarg de totes les regions de l’Imperi, la seva cria es racionalitza i s’organitzen eines per millorar el rendiment de les races. Els millors exemplars són seleccionats per competir en els circs que encara es mantenen en moltes ciutats. Altres estan destinats a transportar bens i persones en una xarxa ben densa de rutes. El cavall també s’utilitza per a la guerra, on els contingents de cavalleria aniran jugant un paper cada vegada més important en el camp de batalla. El cavall, com a símbol del poder polític, se’l vincula amb l’antiga noblesa. En l’Epoca Republicana va trobar un lloc especial entre els capes de població a la recerca de glòria i poder. Se’l vincula amb el poder dels déus i compte amb un paper clau en les epopeies i mites de la civilització romana. Amb el cavall, els romans s’enfrontaran a l’enemic en incontables batalles, viatjaran, competiran en tornejos, exercitaran la caça i, finalment, s’adreçaran al regne dels morts.

Aprofitant l’edició d’aquesta obra, s’ha inaugurat l’exposició “Le cheval dans le monde romain“, del  17 maig al 31 d’octubre 2014, organitzada pel Service archéologie du Conseil général du Calvados. Vegeu el reportatge a Normandie TV.

 

Font:

Le cheval dans le monde romain / par Amandine Cristina , Vincent Hincker.-OREP Editions (2014).- ISBN-10: 2815101890 (Amazon.fr)

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s