Seminari “De ramats i pastors: Pinzellades d’història de l’alta muntanya pirinenca”

ramats-pastorsEl passat 25 de maig va tenir lloc el seminari “De ramats a pastors…” a la Casa del Parc de Boí, organitzat per la UAB i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici amb el següent programa.

Fins fa pocs anys l’alta muntanya era un terreny erm per a l’arqueologia. Els principals centres acadèmics havien dedicat molt poca atenció a estudiar com havia estat la vida humana al llarg del temps a les zones altes de les principals serralades europees. Es tractava d’indrets allunyats, pensaven, poc aptes per a la vida i que només haurien estat colonitzats en èpoques recents de la humanitat, potser en moments de crisi a les zones més planes.

Les recerques arqueològiques i paleoambientals més recents estan canviant aquestes creences de manera ràpida. Cada vegada tenim més dades del poblament humà de les zones d’alta muntanya. Comencem a saber que les muntanyes dels Pirineus van ser un lloc ple de vida des de fa milers d’anys, on grups de persones n’aprofitaven els recursos com a mínim durant una època de l’any. Sabem també que la presència de població humana, ben aviat amb ramats, també és en part responsable dels paisatges que actualment veiem, modelant amb la seva acció els prats i els boscos. En definitiva, les muntanyes són, també, llocs plens d’història.

Aquest petit seminari obert al gran públic ho vol explicar. Recull la feina dels principals grups d’arqueòlegs/es que estan fent recerca als Pirineus i, pel cas concret de la Vall de Boí, també dades sobre els estudis sobre canvis en el medi ambient del Parc Nacional i l’evolució parella que han experimentat la ramaderia i el paisatge així com veure una petita exposició de material arqueològic del Parc Nacional.

El seminari està organitzat en el marc de la xarxa de grups de recerca de la Comunitat de Treball dels Pirineus “2013CTP00032 DEPART Dinàmiques dels Espais Pirinencs d’Altitud. Un SIG del patrimoni arqueològic i la modelització dels territoris pastorals”, coordinada des de la UAB i, a Catalunya, finançada per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris de la Generalitat.

Font: UAB

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s