La salut dels ciutadans del 1714

La celebració del Tricentenari del 1714 ha permès portar a terme nombroses activitats relacionades amb diferents àmbits del coneixement i pràctiques ciutadanes.

La medicina i sanitat del XVIII s’ha estudiant abundantment en els darrers temps. Investigadors com Alfons Zarzoso, “L’Exercici de la medicina a la Catalunya de la Il·lustració“, “Medicina i il·lustració a Catalunya : la formació de l’Acadèmia Mèdico-Pràctica de Barcelona“, “La Pràctica mèdica a la Catalunya del segle XVIII“,  han plantejat la salut de l’època des d’un punt de vista interdiscipinar, i amb la varietat del pluralisme de les professions sanitàries en l’àmbit urbà i rural. Recentment, Jordi Gerard, ha contemplat des d’un punt de vista de salut pública i urbanisme en “Salud pública e higiene urbana en España durante el siglo XVIII. Una perspectiva geográfica“.

Dynamis, la revista d’història de la ciència publicada per la Universidad de Granada, va publicar el 2002 un monogràfic dedicat a la medicina del XVIII, titulat com “La realidad de la practica médica: el pluralismo en la monarquia (SS. XVI-XVIII)”, (dif. articles) coordinat per Rosa Ballester, Mª Luz López Terrada i Alvar Martínez Vidal. En els diferents articles que es poden consultar a text complet, podrem identificar els mecanismes, instruments i eines a través de les quals es van materialitzar les respostes als problemes de salut de les poblacions de l’Antic Règim. Hi trobarem textos que ens parlen de les normes d’higiene i els consells de caràcter moral en la pràctica mèdica, la pràctica quirúrgica a través dels textos de cirurgia, les consultes i juntes de metges, els tribunals del Protomedicato i la creació de les reials acadèmies de medicina.

Dins la col.lecció de publicacions “Barcelona 1700”, la major d’aquests autors van analitzar els diferents àmbits de la medicina i la farmàcia a la Barcelona del segle XVII i inici del XVIII. en el llilbre titulat “Medicina i Farmàcia“. En el mateix es retrata la societat de l`època, i s’aborda el paper i les capacitats dels metges, els apotecaris i els cirurgians, reivindicant les pràctiques d’aquests oficis en relació als principals problemes de salut i del paper de Barcelona com a centre assistencial.

Finalment, destacar l’exposició “El món de la salut a la Barcelona de 1714” que podreu veure a la seu del Col.legi de Metges de Barcelona Del 13 de maig al 15 d’octubre. De dilluns a divendres, de 8 a 21 h. Dissabte, de 9 a 13 h. Entrada lliure], la qual s’estructura en diverses seccions:: «Emmalaltir al 1700», «Una societat d’ordres» (la presència de metges, cirurgians i apotecaris a Barcelona el 1716), «La força d’una filosofia mèdica» (hipocratisme i galenisme, els llocs de formació, els espais de trobada de la medicina i les seves formes de representació social), «Salut i malaltia a la Barcelona en guerra», «Les conseqüències del resultat de la guerra» i «La Barcelona mèdica de 1714». Hi trobareu exposats diferens estris, documents, llibres i altres objectes de l’època que il•lustren el recorregut per la medicina catalana de l’inici del segle XVIII i les conseqüències de la derrota de l’11 de setembre en aquest àmbit.

Santiago Riera i Tuebols, La illustració catalanaciència i utilitat“, “Ciència i Tècnica a Catalunya durant la segona meitat del segle XVIII“, ens comenta com el progres científic va passar de puntetes per Catalunya i Espanya en general, la Guerra de Successió va suposar un fre als vents de les innovacions científiques que es generaven a la resta d’Europa. Com en altres ocasions, els anys de lluita van estroncar també el progrés científic d’una societat, en molts aspectes, capdavantera.

Més info:

La Medicina del 1714 (catradio.cat)

One comment

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s