La cuina i els aliments del 1714

Durant l’època moderna, a partir del segle XVI, es produeix una autèntica revolució en l’alimentació i cuina de l’occident europeu. Nous productes arriben d’Amèrica. Els tomàquets, mongetes, o patates canvien els gustos i les possibilitats de supervivència alimentària d’un gran nombre de població. S’introdueixen les begudes fresques, les amanides i la xocolata desfeta.

Comencen a publicar-se molts llibres dedicats a la descripció i cultiu de molts productes alimentaris, i a com prepara-ne receptes gastronòmiques. Dels primers que es van publicar, com el ‘Libre de Coch’, de Mestre Robert, ja ens comença a explicar els canvis alimentaris que es van produint, principalment a Itàlia, i que seguiran a França i la Península Ibèrica. Són llibres molt traduïts i editats al llarg dels segles, i tindran una llarga vigència entre un públic erudit.

El canvi alimentaris, propiciats pels nous productes d’Amèrica, començaran a produir-se de forma paulatina en un procés que durarà fins a finals del XVIII . Espècies vegetals i animals com el tomàquet, pebrot, mongetes, blat de moro, cacau, gall dindi, vainilla, entre molts d’altres formaran part de la dieta de les poblacions occidentals. Els gustos pel dolç i el salat és també un clar avenç em els canvis dels gustos culinaris. També altres productes arribats d’orient, com la pasta, l’arròs i els gelats es popularitzaran ben aviat les diferents classes socials.

Hi ha, alhora, una continuïtat medieval i un inici de canvi de gust (distinció entre dolç i salat). Amb tot, continua fins al segle XVIII l’ús del sucre i les ametlles, de la llet d’ametlles i de tota classe d’espècies. S’observa, això sí, un nou gust per les begudes fredes. El Renaixement i l’etapa següent és també època d’amanides i, com a beguda, de la xocolata desfeta. També de l’arròs i la pasta, com explica el Baró de Maldà al ‘Calaix de sastre’, i els gelats, aconsellats pels metges. Igualment, les amanides es popularitzen. La gastronomia rural catalana incorporarà aquests nous productes i es posaran els fonaments del que coneixem com a Cuina Tradicional Catalana.

La influència dels gustos castellans es fa força palesa en els segle XVIII a través del llibres de cuina com el ‘Nuevo arte de cozina’ de l’aragonès Juan Altimiras -dels més impresos a la península ibèrica. Miquel Agustí, en el seu ‘Llibre dels secrets d’agricultura, casa rústica i pastoril’, (post de Quiro News, amb noves aportacions incorporades recentment), ens informarà dels principals cultius d’una època plena de contrastos, amb una gran divisió social i inseguretat al món rural, però que comença a esdevenir més pròspera. Així, progressivament trobarem alguns manuscrits com ‘Instrucció breu i útil per los cuiners principiants’, de Francesc del Santíssim Sagrament; els ‘Avisos y instrucciones per lo principiant cuyner’, atribuït a Francesc Orri; ‘El llibre de l’art de quynar’, de fra Sever d’Olot; el ‘Llibre de cuina de Scala Dei’, del monestir de Banyoles.

En el marc del Tricentenari del 1714, s’han succeït diferents iniciatives per difondre el ric llegat culinari de la cuina i gastronomia catalana del XVIII. Destaquem el cicle de xerrades sobre la “Cuina 1714” que ha tingut lloc a l’espai “El 300 del Born”. Núria Bàguena, especialista en gastronomia del XVIII, ha preparat diferents conferències sobre com s’alimentava la societat catalana de l’època. Una activitat que forma part de la proposta “Sabors del 1714” en la qual se’ns convida en la degustació de la cuina històrica catalana a partir de receptes originals del segle XVIII, en el marc de “Cardona 1714”.

Més info:

Obres sobre alimentació del XVIII i de la vida quotidiana  de Maria Angeles Pérez Samper

Obres sobre cuina i alimentació de Jaume Fàbrega, i la seva ponència “América y la revolución alimentaria del viejo mundo
en Cataluña

One comment

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s