El coneixement agrícola, culinari, mèdic i veterinari al món rural català pre-renaixentista

Treball que proposa la identificació dels coneixements que interessaven en una explotació agrícola catalana durant 1′ Edat Mitjana i inicis del Renaixement i la seva transmissió.  En consonància  amb les obres d’agronomia antigues i amb les renaixentistes d’Alonso de Herrera o Miquel Agustí, es descobreix  un ventall ampli  de coneixements,  més enlla  de les tècniques agràries, que  tenia en compte la menescalia, la medicina  pràctica,  la conservació  dels aliments,  l’astrologia,  la meteorologia,  etc.  Aquest article se centra en els quatre primers àmbits, en les seves manifestacions en català i en el públic que s’hi  interessava, format per propietaris rurals que eren membres de la burgesia, de la noblesa  i  de l’estament  eclesiàstic.  Al costat d’una recopilació  ordenada de materials coneguts, se n’aporten d’inèdits i es planteja la penetració social dels sabers continguts en aquestes obres.

Font:

«Els sabers útils al món rural català medieval: agricultura, menescalia, medicina i conservació dels aliments», Études Roussillonnaises, 26 [=Savoirs des campagnes: Catalogne, Languedoc, Provence (XIIe-XVIIIe siècles), ed. Catherine Verna i Pere Benito] (2013-2014), 33-50.  Localització de la revista

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s