Arrova, un símbol hispànic d’origen agroalimentari

Sabíeu que el símbol de arrova (arroba – cast) no és un invent que haguem produït en l’era de la computació informacional ?.

Sembla ser que l’origen del terme és genuïnament ibèric, tractant-se d’una unitat de mesura de pes i capacitat, de mida variable segons regions i el líquid (oli o vi) que la conserva. Alguns creuen que el terme te un origen àrab, com ho demostraria l’etimologia considerada des del segle XI (des 1088), té en si الربع àrab (ar-rub ʿ), que vindria a acollir el concepte de “quart”, la quarta part de l’antiga quintar de 100 lliures, o al voltant de 12 kg. I ja des del segle XVI, la paraula arrova, la trobarem identificada amb l’abreviatura “@”.

Fa poc que s’ha pogut identificar una carta que aclareix força aquests orígens: un document mercantil del 4 de maig de 1536, signat pel comerciant florentí Francesco Lapi, i que és enviat de Sevilla a Roma. S’hi esmenten determinades quantitats de vi continguts en àmfores. En aquest context, l’arrova representaria una unitat de mesura utilitzada per grecs i romans que equivalia a un quart d’àmfora.

Font:

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s