Presentació del “Pollastre de Newton”

El passat dia 20/05 va tenir lloc a la seu de l’IEC la presentació del llibre “El Pollastre de Newton: de la Ciència a la Cuina”, en un acte organitzat per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l’IEC. El seu autor, Massimiano Bucchi , ens ofereix  un relat sobre les interseccions entre la gastronomia i la recerca, els laboratoris i les cuines.

D’entrada, hi ha la cuina com a ciència, la ciència com a cuina ―de Sòcrates a la fusió freda―; el segon plat és la ciència del pollastre i, per postres, hi ha sabors de ciència (i societat) ―de Brillat-Savarin a la gastronomia molecular, passant per la cuina futurista. Quant a les begudes, es pot triar entre cervesa, vi, cafè, te, xocolata i controvèrsies a dojo. Aquest és el menú que proposa Massimiano Bucchi, professor de ciència i tecnologia en la societat i de comunicació científica i tecnològica a la Universitat de Trento (Itàlia) en l’obra Il pollo di Newton. La scienzia in cucina (2013)

Entre altres qüestions, en aquest treball Bucchi analitza per què la ciència va entrar amb tanta força a la cuina a partir d’un cert moment de la història i els trets en comú entre la cuina futurista i la gastronomia molecular. L’obra, que ha estat qualificada de «sagaç i divertida» (Il Corriere della Sera), és un assaig articulat com un menú, farcit d’anècdotes i que interroga la ciència al taulell de la cuina, els ingredients del qual són experiments amb el cafè, controvèrsies sobre la cervesa o receptes de xocolata que han estat custodiades com a patents secretes.

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s