Les Venationes i els Bestiarii a l’Antiga Roma

Mosaic mostrant entrenaments entre homes i bèsties al segle I dE. Jamahiriya Museum, Tripoli, Libya. De la vila Dar Buc Ammera (Zliten).

Es ben sabut que els ciutadans de l’antic imperi romà tenien una especial predilecció pels espectacles de circ. I un dels que gaudien de major predicament eren els espectacles amb animals. A partir de l’emperador Titus, cap el segle I dE els espectacles van ser cada cop més nombrosos en freqüència i quantitat d’animals exposats.

Espècies salvatges de tota mena eren capturades al llarg de tota la geografia de l’imperi i traslladades als amfiteatres de les ciutats imperials i obligades a enfrontar-se entre elles fins la mort. Eren les nomenades “Venationes”. Però el tipus d’espectacle que més agradava al públic eren els “Bestiarii” o la lluita d’homes amb animals salvatges. Sovint els lluitadors eren criminals o condemnats per l’imperi sense cap possibilitat de sobreviure “Damnatio ad bestias” i, els menys eren lluitadors voluntaris que s’oferien a canvi de fama i diners.

Aquests espectacles van contribuir decisivament a eliminar la biodiversitat faunística de l’antiguetat en molts territoris. Es conegut que, a partir del segle IV dE, ja no es trobéssin hipopòtams a Núbia, ni lleons a Mesopotàmia, tigres a Hircània ni elefants al nord d’Africa.

En aquest sentit, val la pena comentar la reedició de l’obra de Toynbee, JMC “Animals in Roman Life and Art” i els llibres sobre els Coliseu Romà i sobre els Jocs a l’Antiga Roma.

Font:

Venationes, el hombre contra el animal Parte I / texto de Javier Ramos (arquehistoria.com)
Venationes, gladiadores contra las fieras. Parte II / text   Ampa Galduf i Javier Ramos (arquehistoria.com)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s