La Primera Guerra Mundial i el paper dels animals

animals-fist-world-warLes forces que van entrar en col.lisió durant la Primera Guerra Mundial no es van portar a terme només pels soldats. Les tasques del front, la companyonia, el dia a dia i la devatació van ser compartits amb els animals que van acompanyar les forces als fronts de guerra.

Els cavalls que van particiipar en les darreres càrregues de cavalleria o artilleria pesada són els exemples més famosos, però els èquids van compartir protagonisme amb altres espècies com els coloms, que portaven missatges de vital importància, els gossos que ensumaven els soldats ferits, els camells que es van utilitzar com a bèsties de càrrega al desert, i fins i tot gats embarcats i cries d’orangutans.

L’historiador Neil R Storey a “Animals in the First World War” examina les diferents pràctiques en que els animals han estat decisius en l’esforç bèlic, però també en el seu paper d’acompanyants ,com a mascotes, per ajudar a reforçar la moral dels combatents en terra, mar i aire.

Per altra banda, Eric Baratay, un especialista en la història dels anmals i l’home en el món contemporani, ha tret el llibre “Bêtes de tranchée“. Es tracta d’un llibre on es presta atenció als “altres” protagonistes de la guerra. Podem calcular que uns 11 milions d’equins, 100.000 gossos, 200.000 coloms per nomenar uns pocs, van participar de forma més o menys directa en els diferents escenaris de la guerra. Baratay no se centra en els animals d’un país en concret sinó que abarca les diferents nacions en conflicte: França, Anglaterra ,Alemanya, Itàlia, posant de relleu les diferents relacions existents entre homes i animals a principis del segle XX. Eric Baratay, el paper dels “soldats en quatre potes”, que van caure al camp de batalla, les seves experiències, les seves funcions, actuacions i el sofriment que van patir.

Amb la pel.lícula “War Horse” molta gent va poder veure el paper sacrificat dels cavalls en l’escenari de la guerra. Sovint la realitat supera a la ficció i, molts animals van patir i segueixen patint els efectes de la guerra. Enguany, que commemorem el centenari de l’inici de la Primera Guerra Mundial, es especialment pertinent per nosaltres destacar a través de les noves publicacions que van sortint, com en la recuperació de la memòria els “altres” protagonistes que, sense voler-ho, pateixen les conseqüències dels conflictes que els humans portem a terme sense tenir-los pas en compte.

Fonts:

Neil R. Storey, Molly Housego.- Animals in the First World War (Shire Library) [Paperback]-. Shire Publications Ltd (10 Feb 2014).- 56 pages.- ISBN-10: 0747813671

Bêtes des tranchées : des vécus oubliés / Eric Baratay. CNRS (10 octobre 2013).- Collection : Le passé recomposé
ISBN-10: 2271074363  .Entrevista Science & Vie  —- Obres d’Eric Baratay a les biblioteques universitàries catalanes

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s