La premsa hispànica del XVIII i el món animal

La Història natural, es va difondre àmpliament en el segle XVIII espanyol afavorida pel caràcter utilitari de la Il · lustració, i pel fet que aquesta disciplina no contradeia els postulats de la religió catòlica.

El treball d’Arturo Morgado, pretén acostar-se a la difusió de notícies de Història natural a través de la premsa periòdica, centrant-se en les referències de caràcter zoològic.

La visió que la premsa del XVIII transmetia del món animal estava en la línia de la zoologia descriptiva predominant en la Il.lustració, barrejant els elements més sorprenents i extraordinaris juntament amb els mes moralitzadors, amb les qualificacions negatives o positives que s’atribueixen a determinades espècies.

Aquest tipus de continguts vulgaritzadors van anar adreçats inicialment a un públic femení, amb uns continguts que tenien un paper decoratiu que distingia la cada cop més puixant burgesia dominant.

Arturo Morgado Garcia és professor de Universidad de Cadiz, Departamento de Historia Moderna, Contemporánea, de América y del Arte. Gestiona el blog “Animalia Hispanica” i els seus treballs es poden consultar a través de Academia.edu

Font:
García, Arturo Morgado. (2014). La historia natural en la prensa hispánica finidieciochesca: la visión del mundo animal. Cuadernos dieciochistas, 14, 339-365

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s