Els animals en la transició de l’Egipte otomà a la modernitat

El prof Alan Mikhail ha publicat recentment el llibre “The Animal in Ottoman Egypt” on examina les múltiples i canviants  relacions entre els éssers humans i els animals en un lloc que ofereix potser el registre documental més llarg de la relació entre l’home i l’animal. Egipte va ser el primer lloc on es considera que es va crear el “primer” zoològic del món (al voltant de l’any 2500 aE), amb una religió faraònica que va incorporar formes animals des dels seus inicis i, possiblement, va ser el bressol de moltes de les domesticacions animals, inclosa la del gos …

Durant els segles crucials de domini otomà a Egipte, entre 1517 i 1882, les relacions canviants entre la població humana i animal, van ser fonamentals per a la transformació d’Egipte d’una societat moderna primerenca, completament instal·lada en un sistema imperialista otomà, cap a un típic estat centralitzador del segle XIX.

Egipte en aquest període va passar de ser un món modern primerenc caracteritzat principalment per unes intenses interaccions entre humans i animals, a ser un en què aquesta relació ja no era la base de la vida comercial i social. Els resultats d’aquesta transició van produir un reordenament fonamental del poder polític, econòmic, social i ecològic.
Aquest llibre trata d’explicar una de les transicions històriques més importants dels últims 500 anys, a través de la història dels canvis entre els vincles dels homes i els animals en l’Egipte modern i contemporani.

Un estudi que posa en evidència que el que va passar amb els animals en l’Egipte otomà, podria passar ,eventualment, a certes classes d’éssers humans. A l’igual que el bestiar, gossos i elefants van ser usurpats de les seves funcions socials i econòmiques constructives al segle XIX, els pagesos egipcis, els illetrats, els discapacitats, els pobres, els malalts, els criminals, i el sitema productiu de l’antic egipte va quedar marginat ostensiblement.

Alan Mikhail, fa un paral.lelisme entre el confinament dels animals en corrals i zoològics als nous projectes de creació de presons, asils, campaments de reclutament, hospitals i escoles específiques per gent marginada. Per tant, la transició de l’Egipte otomà a la modernitat era una punyent i dolorosa experiència per a la majoria dels animals i els éssers humans per un igual. La història del que va passar amb l’animal en l’Egipte otomà, és també la història del que va passar amb l’ésser humà, la història de l’animal que tots portem dins .

El professor Mikhail es professor d’història a la Yale University. Autor de “Nature and Empire in Ottoman Egypt: An Environmental History” (Cambridge University Press, 2011), que va guanyar el “Roger Owen Book Award from the Middle East Studies Association“, i és editor de “Water on Sand: Environmental Histories of the Middle East and North Africa” (Oxford University Press, 2013).

Entre les seves darreres activitats destaquem la conferència “Ottoman Egypt’s Animal Energy Regime” com a part de la “Fifth Annual Prince Alwaleed Bin Talal Islamic Studies Conference” de la Harvard University, que va tenir lloc a entre el 5-6 d’Abril de 2013. El tema de la conferència era “Communities Like You: Animals and Islam“,la qual podeu escoltar en el vídeo següent.

Alan Mikhail.- The Animal in Ottoman Egypt.- OUP USA (9 Jan 2014).- 352 pages.- ISBN-10: 0199315272 (parcialment fullejable a google books)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s