Els animals declaren davant la Justícia !

La zoohistòria és una discipina recent que trata de l’estudi dels animals en relació amb l’home al llarg de diferents èpoques i civilitzacions. Es va començar a practicar a meitat del segle XX, quan el moviment ecologista dels 60 tenia un fort impacte social i el perill de l’extinció de moltes espècies animals s’expandia per tot el món civilitzat.

Tant des del punt de vista de la seva utilitat com de la simbologia i representació en els processos civils i eclesiàstics s’han donat al llarg de la historia s’ha pogut recuperar documentació i pubilcat bibliografia que progressivament ofereix més llum sobre aquesta matèria.

Un dels temes més interessants en la relació entre home i animal ha estat els processos fets en contra dels animals, els quals han estat tractats tant per juristes com per historiadors i veterinaris. El primer estudi que es va fer sobre la judicialització del món animal data del 1906 “The Medieval Prosecution and Capital Punishment of Animals” per Edward P. Evans. Des del segle XV al XVII, si be les cròniques detecten processos contra els animals des del segle XI, es van fer judicis contra animals domèstics però també salvatges, i fins i tot insectes.

Els processos contra els animals es basaven en un text de l’Antic Testament (Èxode, 21,28) que diu “Quan un bou envesteix un home o una dona i causa la seva mort, el bou serà apedregat i no es podrà consumir la seva carn. El seu propietari serà absolt“. Els judicis podien ser civils, els mes generalitzats, o eclesiàstics amb la connivència del bisbe, quan es fonamentaven en plagues. El destí de l’animal era sovint la mort a la foguera o penjat.

Amb la Il.lustració els judicis animals van anar de baixa però encara van quedar reductes, com el cas de la localitat suissa de Delémont on un pare i un fill, amb la col.laboració del seu gos, van ser acusats de robar i assassinar a un home. Els humans van ser condemnats a cadena perpètua, mentre que el gos va ser executat ….

Torroella Prats, Josep. “Judicis contra animals” El Món Medieval. num 19 (2013). p. 70-81

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s