El Tresor de Beutat, una font de la zooteràpia medieval

Els productes derivats d’animals han representat una font important per la teràpia dermatològica de diferents cultures a través de la història. Es el que generalment coneixem com a zooteràpia.

Si be les plantes i el seus materials derivats són els ingredients utilitzats en la major part de la farmacologia humana tradicional, els animals i els seus productes derivats, són utilitzats com a remeis en moltes curacions tradicionals pràctiques. La farmacognòsia d’origen animal constitueix un important alternativa a altres teràpies conegudes, fins i tot en les societats modernes. No obstant això , malgrat la seva prevalença i ús en tot el món, aquest pràctica , sovint ha estat ignorada pels etnobiòlegs, especilament si ho relacionem amb la recerca realitzada sobre les plantes. Sovint, com en aquest article, s’utilitza el terme “zooteràpia“, pensem erròniament, ja que fa referència a la teràpia assistida amb animals vers persones que pateixen alguna deficiència física o cognitiva, el que coneguem com a a “Animal Assisted Therapy“.

La fauna salvatge i els animals domèstics, així com els productes que se’n deriven: cascos, pell ,ossos, plomes,
dents … han servit com a ingredients per prearar productes per la prevenció i protecció de medicaments en moltes cultures com la xinesa, llatinoamericana, i de la Ïndia antiga.

En aquest document, presentem el  “El Trésor de Beutat” tractat medieval escrit en el segle XIV. Conté un conjunt de
receptes mèdiques i cosmètiques destinades exclusivament a les dones. S’atribueix a Manuel Dieç de Calataiud, veterinari de la Corona d’Aragó, conegut per escriure la primera obra de veterinària en català “Llibre de menescalia” , que va tenir una gran rellevància a la Península Ibèrica entre l’Edat Mitjana i el Renaixement. El manuscrit es referenciat amb el número 68 de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona. Les obres de Manuel Dieç o Dies, existents a casa nostra les podeu trobar referenciades al catàleg de les biblioteques universitàries catalanes.

El Trésor de Beutat, inclou descripcions de més de 200 fórmules utilitzades en l’època com remeis, consells, cosmètics, i diferents tipus de tractament per als habitants de les dones en la costa mediterrània de l’est d’Espanya al
segle catorze . Molts d’aquests tractaments incorporen els productes d’origen animal.

L’objectiu d’aquest estudi consisteix en determinar quins animals es van utilitzar i quines de les seves parts, com es van aplicar i quines indicacions terapèutiques es van fer. També s’examinen les similituds i diferències entre aquests productes i els que encara s’utilitzen per a la teràpia dermatològica al segle XXI.

Font:
The use of animals in medicine of Latin tradition: study of the Tresor de Beutat, a medieval treatise devoted to female cosmetics / Betlloch Mas, Isabel | Chiner, Eusebi | Chiner Betlloch, Jordi | Llorca Ibi, Francesc Xavier | Martín Pascual, Llúcia.-The Journal of Ethnobiology and Traditional Medicine. 2014, 121: 752-760

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s