Wallace una figura a l’ombra de Darwin

Alfred Russell Wallace, científic autodidacta i incansable va obrir el camí a una nova concepció del món que esclataria a principis del segle XX. Però tot i així la seva figura sempre ha quedat en un segón pla, a l’ombra de Darwin, l’impulsor de la teoria de l’evolució per la selecció natural.

Els seus viatges cap a l’Amazones ,1848-52, amb tota un llegat documental i científic perdut en el naufragi del vaixell de tornada; i a l’arxipielag malai -Singapur, Indonèsia, Malaisia- del 1854-62, són autèntiques heroicitats, que cal destacar encara més, considerant que no van comptar amb cap ajuda de govern britànic, com si va tenir Darwin. El seu llibre “Viatge a l’arxipielag malai” en que relata la seva peripècies per les illes d’indonèsia esdevindrà un dels millors llibres de viatges de l’Anglaterra Victoriana

Durant aquest darrer viatge, Wallace, debilitat per la malària, envià a Darwin una carta en la que exposava una nova teoria sobre l’origen de les espècies per selecció natural. En aquesta li proposava que els individus d’una mateixa espècie tenien certes variabilitats. Els que millor s’adaptaven als diferents ambients podrien sobreviure i reproduir-se amb èxit, fins que esdevindrien una espècie diferent a l’original.

Aquesta carta va ser l’estimul necessari perque Darwin elaborés la seva teoria sobre “El Origen de les espècies“. El mèrit se’l va endur Darwin per la ciència i el món són deudors de Wallace.

Mai va tenir aspiracions de reconeixement i el seu ànim va ser la contribució al progés científic amb grans dosis de reforma social. “Dubto si he tingut una especial aptitut per la biología, pero tinc un amor natural per la classificació i un desig inherent d’explicar coses …” exposva Wallace a la revista `Popular Science Monthly` el 1903.  Ja vam fer una entrada a principis d’any recordant els actes que el Natural History Museum ha fet en motiu de la seva figura. Però creiem que esta be reconèixer de nou el seu llegat clau per l’evolució de la ciència.

Darrers articles divulgatius:

Wallace el otro padre del darwinismo /Angeles Rodenas – Magazine La Vanguardia (22/12/2013)
Eclipsado por Darwin / Xavier Belles.- Culturas – La Vanguardia (4/12/2013) p. 14

Info digital:

Alfred Russel Wallace Page (People.vku.edu)
Alfred Russel Wallace Web Page (Wallace Fundation)
Alfred Russel Wallace (National History Museum)
Wallace Online (National Univeristiy of Singapore)
Alfred Russel Wallace Correspondence Project (Wallaceletters.info)
Alfred Russel Wallace Facebook

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s