Recuperant la figura d’Avicenna a traves de Hollywood

Avicenna, o Ibn Sina, conegut amb altres apel.latius: en turc Ibni Sina; en grec: Abitianos, en llatí: Abitianus, i en persa: Pur Sin’. Va ser un dels grans filòsofs naturals de la història de la ciència i sovint ignorat pel món occidental.

Amb més de 400 obres de les quals destaca el seu Cànon, escrit amb només 32 anys, és una mostra enciclopèdica del coneixement mèdic de l’Edat Mitjana que va seguir vigent fins ben entrat el segle XVIII. Va escriure seobre filosofia i metafísica, contribuint a la difusió del pensament aristotèlic i la seva fusió amb el platonimse, tot i adaptant-lo a la civilització àrab. En alguns cassos se l’ha comparat amb l’andalusí Averrois, per la seva intenció de transmisíó de la filosofia aristotèlica i paltònica, i el pel seu tractat enciclopèdic de mèdica “Libro de las generalidades de medcina“. No obstant l’originalitat i obra d’Avicenna esta fora de dubte.

El “Cànon” (Qanun, abreviatura de ‘Qanun fi-l-Tibb’) es una enciclopèdia de la medicina de fonaments hipocràtico-galènics, que es va acabar de redactar a principis del s. XI. El saber del ´Canon´ esta dividit en cinc grans llibres que alhora es subdivideixen en parts, tractats i capítols; I: principis mèdics, anatomia i règims de sanitat; II: medicaments simples; III: terapèutica malalties de cada òrgan; IV: terapèutica i medicina femenina; IV: compostos medicinals.Els seus fonaments es basen en tres fonts: Galè (s. II-III dE), els indis Cháraka (s. I – II dE) i Súsruta (s. III – IV dE) i la pròpia experiència del científic i de la civilització àrab-persa. Va ser traduit a diferents llengües entre les que cal destacar: Persa, Latí, Xinès, Hebreu, Alemany, Francès, Anglès i també al català, un manuscrit que es conserva a al Biblioteca Nacional de França. La versió llatina feta per Gerard de Gremona, al segle XII, esdevingué un text cabdal en la història de la ciència mundial i el manual bàsic de les escoles de medicina de tota Europa.

La seva figura ha estat reconeguda per diferents organismes internacionals com la UNESCO. Una vida que que ha estat novelada en obres de ficció com “Avicena o la ruta de Isfahan” de Gilbert Sinoué, en la que descriu la seva vida plena de vicissituds i destresa intel.lectual. També Noah Gordon va novelar la seva figura en el llibre “El metge” (The Physician) on narra la il·lusió d’un jove anglès, aprenent de medicina, que desitja aprendre els coneixements d’un home que havia traspassat fronteres ja en el segle XI, i que dirigia l’escola mèdica d’Isfahan (actual Iran), la de major prestigi del moment, on va morir en la vida real i per una malaltia intestinal, a l’any 1037 amb només 57 anys.

Der Medicus” (The Physician, el Medico) [facebook] és una pel.lícula de factoria alemanya que des de fa unes setmanes es pot veure als cinemes de tot el món. Ens apropa a l’imaginari de les aventures medievals, dels viatges entre Occident i Orient, i de la cerca del coneixement, en aquest cas mèdic, independentment de la religió que profés cada alumne que visitava al savi d’Isfahan. Recomanem la seva visualització, que ens mostra un món llunyà que els llibres d’història no sempre han tractat amb la versomilitut necessària.

Podeu consutlar obres sobre Avicenna i edicions d’aquest filòsof i científic a les biblioteques universitàries catalanes.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s