Els últims baleners ibèrics …

La història de les balenes i els humans és llunyana i es remunta a èpoques mitològiques. Fins no fa pas gaire però, encara se seguien caçant balenes a la Península Ibèrica. Així ho documenta el biòleg Alex Aguilar, catedràtic de biologia marina de la UB i un dels màjors especialistes en mamífers marins, en el seu darrer llibre: “Chiman, la pesca ballenera moderna en la península iberica“.

La factoria balenera del moll de Caneliñas, al municipi corunyes de Cee, va tancar el 1985. Va ser el darrer punt on es van matar “balenes ibèriques”, amb l’entrada en vigor de la moratòria mundial per la caça de cetacis. L’autor ens descriu com entre el 1914 i el 1985 es van capturar a Espanya uns 20.000 cetacis, arribant a donar feina a unes 800 persones a Galícia i unes 500 a Algesires, que va tancar el 1959 per manca de rendibilitat. La pesca balenera peninsular es hereva de les grans tripulacions basques que van dominar les mars entre els segles XI i XV, delmant el mar Cantàbric i fent fama a les costes de Terranova.

La història ens apropa també a les vivències de la lluita ecologista, amb les campanyes del Sea Shepherd i el testimoni de Miguel López, el darrer arponer que va matar una balena i que ara te 87 anys.

Llibre:

Chimán : la pesca ballenera moderna en la Península Ibérica / Alex Aguilar.- Barcelona : Publicacions i edicions de la Universitat de Barcelona.- ISBN:    9788447537631.-  web editor; visualització parcial de l’obra

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s