Transmissió del coneixement hipiàtric a l’Antiguetat i l’Edat Mitjana

Els processos de transferència de coneixement científic han estat constants al llarg de la història de les civilitzacions.
Aquests processos han suposat un enriquiment intel·lectual i lingüístic entre les diferents cultures que han entrat en
contacte. D’altra banda, la historiografia en història de la ciència, ha mostrat un interès particular en aquests processos de transferència, com una via clau per entendre el progrés científic que es dóna entre les cultures, pobles i persones que entren en contacte, en plans geogràfics i temporals, sovint desiguals.

Des d’un punt de vista d’història global, abordem el procés de transmissió del coneixement de la hipiàtrica antiga i
medieval que es va donar en tota Euràsia des de segle IV Ae (abans de la nostra era) fins XV dE (després de la nostra era, o Era Cristiana). A partir de la pràctica dels hippeis de l’Antiga Grècia, s’aborda l’assoliment de la compilació bizantina del “Corpus Hippiatricorum Graecorum“, un compendi de coneixements veterinaris basats en la pràctica hipocràtica-galènica, que s’expandirà al llarg de més de quinze segles, des del Atlàntic fins l’Indic.

Les traduccions veterinàries sobre la hipiàtrica, d’origen grecollatí cap a les cultures persa, islàmicmica, i les  evidències de les connexions amb les pràctiques vèdiques i de medicina xinesa, obren un nou escenari de recerca científica, digne de ser explorat i aprofundit pels historiadors de la ciència.

Consulteu el document original:

Transmisión del conocimiento hipiátrico en la Antiguedad y Medioevo: una visión transcultural / per Allué i Blanch, Vicenç .- Congreso Nacional de Historia de la Veterinaria. Madrid, 19è : 2013

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s