Vicente Dualde Pérez (1923-2013) In Memoriam

vicente-dualde

Neix a Castelló el 9 de novembre de 1923 9 i ens va deixar el 15 de novembre de 2013 a la seva ciutat natal.

Llicenciat el Veterinària el 1947, cursa el Doctorat en Veterinària el 1960 per la Universidad de Zaragoza. Mes tard, es llicencia en Ciències Biològiques per la Universidad Complutense de Madrid el 1966.

La carrera administrativa comença amb el seu ingrés al Cuerpo Nacional Veterinario el 1953. Dirigí el Laboratorio Pecuario Regional Murciano i les Jefaturas Provinciales de Ganadería de Ciudad Real, Teruel i Valencia. Va arribar a tenir la categoría administrativa de Consejero General del Ministerio de Agricultura, el 1985.

La seva trajectòria docent va ser llarga i profitosa. El 1969 va ingressà per oposició al Cuerpo de Catedráticos Numerarios de Instituto, desenvolupant la Cátedra de Ciencias Naturales als Institutos “Benlliure” i “San Vicente Ferrer” de València, on va ocupar el càrrec de director. A la Facultat de Biologia de la Universitat de València va ocupar la càtedra d’Invertebrats i Embriologia, i va se membre del Seminari permanent de Cièncias Naturals, d’aquesta universitat.

Va formar part de nombroses institucions acadèmiques: acadèmic de la Real Academia de Medicina de Valencia, acadèmic de la Real Academia Nacional de Ciencias Veterinarias, presidint la Secció d’Historia, acadèmic de la Real Academia de Cultura Valenciana. ,acadèmic del Instituto de Estudios Turolenses del CSIC, membre de la Real Sociedad Española de Historia Natural, membre de la Conference Nationale de Veterinaires Especialistes de Petits Animaux” Paris, de la Interamerican Medical and health Association, entre d’altres.

Les distincions rebudes al llarg de la seva trajectòria denoten la valua del Sr.Dualde: Medalla de l’ Academia Veterinaria de Francia, pels treballs sobre Hematología Animal; Cruz de Caballero de la Orden de Alfonso X el Sabio per la seva dilatada tasca docent a través dels llibres de text de Batxillerat i COU, Medalla “Quirón” de la World Association for the History of Veterinary Medicine; President d’Honor dels lltres Colegios Oficiales de Veterinarios de Valencia i Castelló.

La seva trajectòria en quant a recerca històrica portada a terme, va ser qualitativament significativa:

– Difusió dels primers exàmens d’albeiteria, celebrats a València el 1436 i convocats pel consell municipal de la ciutat, considerant que són dels mes antics que es tenenen coneixement, anteriors al Real Tribunal del Protoalbeiterato.

– La vinculació de Manel Dieç, autor del primer llibre de veterinària a la Penísula Ibèrica, amb el nomenament com a alcaide i batlle de la vila de Vall de Uxó (Castelló) el 1424.

– Difusió i estudi de les ordenances dels gremis d’albeitars de les poblacions de Valencia, Gandía, Alcira Xátiva, Alacant, Morella …

– Recerca i identificació dels protoalbeitars que van actuar a València durant els segles XVIII-XIX.

– Localització de l’acta de l’exàmen d’albeitar de Salvador Montó i Roca, albéitar valencià del segle XVIII, autor del primer llibre sobre Veterinària Legal escrit que es coneix a nivell internacional. També va fer aportacions en el lèxic veterinari relacionat amb temàtica anatòmica, clínica i quirúrica.

Comptà amb una gran producció bibliogràfica entre la qual destaquem:

Reflexiones en torno a algunos conceptos de Anatomía Comparada. Discurso de ingreso en la Real Academia de Medicina de Valencia. Octubre de 1976. Edit. ECIR.

La carne: su abastecimiento y control higio-sanitario en la Valencia foral. Discurso de recepción como Académico de Número en la Real Academia Nacional de Ciencias Veterinarias. Edit. E.C.I.R. Valencia, 1995.

Datos para la historia del Iltre : colegio Oficial de Veterinarios de la provincia de Castellón
Dualde Pérez, Vicente.- Castellón : el Colegio, 1984

Aportació al coneiximent d’alguns termens valencians del llenguage anatomic menescalesc
Dualde Pérez, Vicente.- València : Revista de Filologia Valenciana, 1995

La Carne : su abastecimiento y control higio-sanitario en la Valencia foral
Dualde Pérez, Vicente.- Madrid : Real Academia de Ciencias Veterinarias, 1995

Historia de la albeytería valenciana / Dualde Pérez, Vicente.-Valencia : Ajuntament de Valencia, DL 1997

Algunos aspectos de la sanidad ambiental y alimentaria en la Valencia foral. Discurso de apertura del curso académico 1998-1999 de la Real Academia de Medicina de Valencia. Edit. Artes Gráficas Soler S.L. Valencia 1998

Manuscritos valencianos medievales sobre albeitería / Dualde Pérez, Vicente
[València?] : Cátedra de Eméritos de la Comunidad Valenciana : Fundación Valenciana de Estudios Avanzados, DL 2005

Principales aportaciones de la ciencia veterinaria a la medicina humana / Dualde Pérez, Vicente
Valencia : Ilustre Colegio Oficial de Veterinarios de la provincia de Valencia, D.L. 2008

Així matieix, va ser autor de diversos llibres de text de ciències naturals per Batxillertat i d’un tractat de Biologia pel Curs d’Orientació Universitària (COU), adoptat pel Ministerio de Educación com a text oficial pel batxillerat a distància.

Podeu consultar moltes de les obres de Vicente Dualde Pérez a les biblioteques univeritàries catalanes. També trobareu les seves contribuciona a la secció de Biblioteca de l’AEHV.

Fonts consultades:

Obito del maestro Dualde (AEHV)   (Colegio Veterinarios Españoles)

Curriculum Vitae Don Vicente Dualde Pérez (Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana)

Vicente Dualde Pérez (Real Academia de Ciencias Veterinarias )

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s