Inici de la veterinària a Espanya: entre la il.lustració i el liberalisme (tesi doctoral)

inicio-veterinaria-españa

El Dr. Angel Salvador Velasco ha presentat recentment la seva tesi “El inicio de la veterinaria en España, de la ilustración al liberalismo“.

Un recercador incansable, Salvador Velasco ja comptava anteriorment amb el doctorat en Farmàcia amb el seu treball “Medicamento de uso animal: nexo de dos reales instituciones, Real Caballeriza y Real Botica (1789-1868)” publicat el 2004. Podeu consultar moltes de les seves contribucions a la “Biblioteca AEHV” .

En l’actualitat, i cobrint el mateix període d’estudi, es planteja l’evolució seguida per la menescalia i el seu paral.lelisme amb la de la resta de ciències sanitàries durant la Il·lustració. Un enfocament que parteix de la idea de que eren unes disciplines que les institucions del moment van considerar útils per activar la modernització del país.

El primer contacte espanyol amb la moderna medicina veterinària començaria a gestar el 1774, des de la Real Caballeriza. És un primer intent d’instaurar a Espanya un ensenyament metòdic de la veterinària, vinculada directament a la monarquia absolutista, i a través de la figura dels “cavallerizos mayores del reino”.

La mort en 1779 de Pedro de Alcántara Pérez de Guzmán y Pacheco,  Duc de Medina Sidonia, cavallerizo i home de confiança de Carles III, comportà una paralització en els plans inicialment establerts. El projecte es reprendrà el 1783 amb un clar protagonisme militar i un evident suport polític. La naixent Escola de Veterinària és un estament militar, al contrari del que en aquell moment passa amb les altres ciències sanitàries, que evolucionen a un model civil vinculat estretament a la Casa Reial, i a través del “sumiller de corps” del rei.

En aquest treball es fixa la funció exercida pels diferents personatges, i per institucions com la Real Caballeriza i el Real Tribunal del Protoalbeitarato. De la primera converteix en protagonistes als seus èquids, a través de la medicina veterinària i dels professionals encarregats de mantenir la seva salut. Del segon, documenta el seu funcionament i aprofundeix en el seu coneixement, resultant una menescalia més professional i estimada que la difosa per la historiografia veterinària.

Podeu consultar el document original en obert:

El inicio de la veterinaria en España: de la ilustración al liberalismo / Ángel Salvador Velasco.- dirigida per: Miguel Ángel Vives Vallés, María Cinta Mané Seró Llegida a la Universidad de Extremadura el 2013.- 648 pàg.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s