Bernado Rodriguez: un desconegut de la veterinaria a revaloritzar

Marcelino Menendez y Pelayo publicava el 1876 un polèmic llibre titulat “Polémicas, indicaciones y proyectos sobre la ciencia española” en el qual s’obria la caixa de pandora sobre la suposada inexitència d’una pràctica científica original per part dels investigadors amb nacionalitat hispana.

Els autors plantegen la hipòtesi que, alguns científics, s’han apropiat de coneixements i tècniques, ja descrites anteriorment i que la difusió dels mitjans del moment els va permetre situar-se entre els millors representants de la ciència moderna del moment. Es el cas de l’apropiació de Jean Girard (1770-1832) feu de l’operació de taxis. Una tècnica ja descrita anteriorment per Bernardo Rodriguez, referenciada per Miguel de Paracuellos al 1658 amb la colaboració de Antonio Perla a las Reales Caballerizas. La mateixa que havia estat apuntada per Pedro Garcia Conde el 1681 amb la seva classificació d’hèrnies.

Aquests coneixements no van ser difosos adequadament per en l’ambit espanyol i en canvi van ser aprofitats a l’estranger. Es conclou “uno de los atributos nacionales de los españoles es olvidar y relegar el trabajo de nuestros sabios y ensalzar el de los foráneos, que siempre valoramos mejor“. Segurament, i es tasca de tots poder-los recuperar i difondre’ls en la seva justa mesura.

Consulteu l’article original en obert:

Patriotismo y mentira científica. Una mala combinación.- per  Miguel Ángel Vives Valles, Ángel Salvador Velasco y Luis Ángel Moreno Fernandez-Caparros, a “Información Veterinaria” (Diciembre 2013) p. 32-34

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s