Alcolea i els inicis de l’anestèsia veterinària

Jesus Alcolea, a qui ens referiem en un post anterior, en la seva relació amb l’experimentació de Claude Bernard, va ser un veterinari que apostà per la modernitat, i entre les seves diferents facetes en les que sobresortí, hi ha les aportacions vers l’anestèsia veterinària.

Teresa Higuera, en la seva tesi “Historia de la anestesia veterinaria en España durante el siglo XIX” (Univ. Zaragoza, 1988), ja observa en un article publicat a “La Veterinaria Española” (1889) sobre les possibilitats de la seva pràctica en la clínicia i cirurgia. Vegeu també “Antecedentes históricos de la anestesia en España” per MA Vives, MT Higuera, A. Leuza. dins “Anestesia practica de pequeños animales” Interamericana/McGraw Hill. p. 1-14. I “Recuerdo histórico de la anestesiologia veterinaria , per J. Ignacio Cruz.- Consulta Dif. Veterinaria 9 (78) 2001 : 79-86

La seva inquietut vers les noves possibilitats que oferien els avenços científics de finals del XIX el va conduí a experimentar amb cloroform, èter, hidrat de corall .. i va conèixer i utilitzar la ventilació assistida amb intubació endotraqueal.

Alcolea, ben be podria haver estat el primer veterinari en utilitzar l’anestèsia, possiblment només com a eina d’investigació, tot i que no esta descartat que la fes servir en la pràctica clínica. Segurament fou el primer veterinari espanyol que la feu servir. I, tot i així, segueix completament en l’oblid, com tants d’altres colegues de professió i de la ciència nacional.

Consulteu-lo en obert a:

Jesús Alcolea y la anestesia veterinaria en España.- per Miguel Ángel Vives Vallés y Maria Cinta Mañé Seró.- a Información Veterinaria (Sept 2013).- p. 28-30

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s