Històries del Zoo de Barcelona

La col·lecció del banquer Lluís Martí i Codolar, afeccionat a les feres va ser el tret de sortida d’un zoo que el 1910 ja estava consolidat. L’ajuntament va aprovar la compra de la col.lecció privada del banquer i nomenà a Francesc Darder Llimona com a encarregat de la seva gestió. El recinte de la Ciutadella, que havia acollit l’Exposició Universal del 1888, va ser l’espai destinat per la seva construcció. L’elefant asiàtic conegut com a l'”avi”, que en realitat era una famella, va ser el símbol del zoològic barceloní. El 1914 va morir.

Durant la Guerra Civil Espanyola, concretament 18/04/1938, cinc bombes van caure al recinte zoològic, el qual ja vivia una situació dramàtica, per manca de queviures, medis de transport i la mort del seu director accidental, Antoni Gispert, que substituí a Ignasi de Sagarra, fugit durant el conflicte. Tigres, girafes, lleons, panteres, entre d’altres espècies, van morir per manca de queviures, especialment de carn i llet pels cadells.

La troballa del Floquet de Neu al centre de Guinea Ecuatorial va convertir-lo, en ple franquisme, en un zoològic de renom mundial. Cal esmentar la tasca de Jordi Sabater Pi que, a través de la fama del goril.la albí, adquiriria un gran prestigi en la primatologia internacional. El veterinari del Zoo, Dr Roman Luera, va contribuir en gran mesura a l’adaptabilitat de Floquet a la seva nova casa, covertint Barcelona en un centre de peregrinatge zoològic.

Pujals, Joaquim M. Històries del Zoo de Barcelona: Tres moments clau en la història dels barcelonins més ferotges. Sapiens (juliol 2013): 48-52

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s