Medicina animal en relació a la medicina humana baix medieval

Ricardo Olmos parteix del valor socioeconòmic  que tenen diferents espècies animals en el món baix medieval, a banda d’altres consideracions que fan referència als terrenys ideològics i religiosos. Aus de presa, gossos i cavalls són objecte d’un protagonisme que propicia el desenvolupament d’una pràctica mèdica especialitzada en la seva salut i el guariment de les malalties que podien patir. Paral · lelament, es dona  una producció d’obres científiques que plasmen aquests coneixements mèdics per escrit i creen un cos doctrinal específic de gran valor.

A partir de l’anàlisi dels tractats es pot establir les estretes relacions entre la doctrina mèdica vigent, galenisme,  que van més enllà de compartir la teoria humoral i la de les qualitats. La importància de preservar la salut i les eines conceptuals per fer-ho, la prioritat de la dieta com a recurs terapèutic sobre el medicament o la cirurgia, el principi de guarir per contra, les tècniques d’evacuació d’humors, l’exàmen dels fluids per diagnosticar malalties o l’ús de les mateixes medicines, són alguns dels aspectes en els que metges, manescals, falconers i caçadors van estar d’acord.

L’autor planteja una “relectura galènica” minuciosa dels textos medievals sobre la cura dels animals, especialment aus, gossos i cavalls, que permetria comprendre millor molts passatges, que cobrarien ple sentit en ser interpretats en el context doctrinal del galenisme. Una estudi que caldria ampliar a la resta de textos de medicina animal existents en l’Occident llatí, així com els tractats àrabs, com a marc adequat per estudiar la formació i evolució de la doctrina i sistemes vinculats a la cura dels animals. Recerca que es veuria afavorida per  l’edició crítica dels nombrosos manuscrits de falconeria i menescalia que encara romanen inèdits.

Font:

Olmos de León, Ricardo M. “Medicina animal en la Baja Edad Media Hispánica y su relación con la medicina humana: aves, perros y caballos “, Anuario de Estudios Medievales,   43/1, enero-junio de 2013, pp. 199-242 (accés lliure en línia)

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s