Els inicis de l’ensenyament veterinari a Nord Amèrica

Tot i que hi van haver intents per implantar l’ensenyament veterinari reglat als Estats Units a meitat del XIX, no serà fins acabada la Guerra Civil americana que cristal·litzaran algunes iniciatives. Les causes cal trobar-les en dos factors: a) la necessitat de crear una secció veterinària en l’exèrcit americà després d’un milió de cavalls morts durant la guerra; i b) la importància que el cavall anava tenint pel desenvolupament del comerç i el transport dins els centres urbans i en l’expansió de l’economia rural americana.

A diferència dels països europeus, aquests processos no van endegar-se ser per l’administració americana, sinó que va ser la iniciativa privada la que va promoure els primers centres docents. George H Dadd, metge i veterinari anglès, va arribar d’Anglaterra sobre el 1846 i va editar diversos llibres de temàtica veterinària, tot i fundant l’American Veterinary Journal (1851-1859), la primera revista professional americana.  El 1855 va fundar el Boston Veterinary Institute, que va acabar fent fallida. Ho va intentar de nou el 1862 amb el Chicago Veterinary Institute, també sense èxit. El seu llegat principal és la professionalització que va voler donar a la veterinària americana, seguint directrius de la medicina humana.

John C Ralston, capità de l’armada britànica, va obtenir el permís  per obrir el Veterinary College Institute of New York, que va abandonar i reprendre de nou sota diferents noms a partir del 1857 a la mateixa ciutat.

Però no serà fins el 1862, i no als Estats Units, sinó al Canadà, on s’instal.la la primera escola veterinària viable, i en aquest cas per satisfer els problemes de les epidèmies bovines que venien d’Europa.  El professor d’Edinburgh, Andrew Smith, va ser reclutat per l’Ontario Board of Agriculture per muntar les primeres classes de veterinària a Toronto. Malgrat tot, els costos de finançament privats eren elevats, i mancava una ètica professional que orientés la professió veterinària. El 1908 l’escola passaria  a mans públiques a través de l’Ontario University, graduant un gran nombre de veterinaris que trobarien en els Estats Units un gran mercat per on expandir-se. A partir dels resultats canadencs, un dels alumnes d’Smith, M.H. McKillip establí a Chicago la primera escola veterinària USA el 1894, de la qual va sortir la primera veterinària americana abans de que tanqués el 1910.

Andrew Smith va cridar a un col·lega seu d’Edinburgh, Duncan McNab McEachran, que va fundar el Montreal Veterinary College el 1866. McEarchran es va associar amb el professor William Osler per fundar la Faculty of Comparative Medicine and Veterinary Science dins la McGill University canadenca. Ambdós van ser pioners en l’establiment de normes educatives per l’ensenyament veterinari americà, cercant la qualitat dels estudiants, i promovent l’experimentació com fins llavors no s’havia portat a terme al país.

La professió veterinària va evolucionar fortament en la dècada dels 70-80. D’acord amb estudis de Miller (1981) “Private Veterinary Colleges in United States, 1852-1927” a JAVMA, els veterinaris van passar de ser 124 el 1870 (50% anglesos, 30% canadencs, 21% Nova York) a 500 el 1884 (46% estadounidencs, 42% canadencs, 12% europeus). 26 escoles de veterinària es van fundar fins la dècada dels 20, sent Chicago i Kansas les que aportaven gairebé la meitat dels estudiants.

Però si hem de destacar algun nom, entre tots els promotors caldria assenyalar a Ezra Cornell, de la Cornell University, que va anar a buscar a James Law a Edinburgh per fundar el seu college de veterinària el 1895. Law va ser el veterinari més influent als Estats Units a finals del XIX i principis del XX, i fou el responsable del crèdit a tots els estats americans i a la resta del món que va tenir la Cornell  University College of Veterinary Medicine.

Font:

Jones, Bruce Vivash.-Establishing veterinary education in North America.- Veterinary Record 2013;172:2 36-38 (accés xarxa UAB)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s