Els hostals medievals com a espais sanadors de persones i animals

Durant la baixa Edat Mitjana la mobilitat de les persones va ser molt intensa, per raons diverses. Freqüentment, la gent s’allotjava en hostals, abundants en totes les ciutats i també al món rural, on podien descansar, alimentar-se i rebre atenció mèdica per a ells i per les seves cavalleries. Aquests hostals van ser àmbits propicis per a la intervenció de barbers i cirurgians, ja que en ells es produïen moltes batusses amb ferits.

A partir de fonts textuals d’arxius valencians i catalans Carmel Ferragud conclou sobre  com les circumstàncies de l’època van obligar a “improvisar” l’atenció mèdica d’humans i equins, protagonistes indispensables en la societat i economia medievals. Els documents analitzats confirmen el paper determinant de la dona en l’atenció domèstica dispensada a qualsevol “espècie” que es trobés sota el mateix sostre. Alhora, cal destacar la figura del “barber” (1) com el “paraigua” sanitari que va cobrir la major part de l’atenció mèdica durant la baixa Edat Mitjana. Una atenció que es veurà acompanyada de la participació de cirurgians i, en menor mesura, de físics, que intervenien quan se’ls requeria a les ordres dels quals es van posar el sector femení.

(1) vegis també del mateix autor [“La atención medica de los animales durante la Baja Edad Media en los reinos hispánicos” MedievaLismo, 21, 2011, 29-54]

Font:

Ferragud, Carmel. “Enfermar lejos de casa: la atención médica y veterinaria en los hostales de la Corona de Aragón durante la Baja Edad Media”, Anuario de Estudios Medievales, 43/1, enero-junio (2013), 83-112. (accés lliure en línia)

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s