Abraham Lincoln: renovador de l’agricultura contemporània

Abraham Lincoln ha estat un dels presidents dels Estats Units d’Amèrica més decisius, sinó el que més, en tota la seva història. Decisiu en la Guerra Civil americana i en l’abolició de l’esclavitud, també va ser un personatge clau en el desenvolupament de la potent agricultura dels Estats Units. Veurem perquè.

El 15 de maig de 1862, Abraham Lincoln va promulgar una llei del Congrés que establia “at the seat of Government of the United States a Departament of Agriculture”’. Aquesta disposició seria acompanyada per altres normes, però especialment per la ferma resolució d’Abraham Lincoln vers el progrés agropecuari dels Estats Units d’Amèrica.

La pròpia família de Lincoln havia estat pionera de la implantació agrària en la conquesta de l’Oest Americà. Els seus primers anys els va passar a les finques que es caracteritzen per l’explotació pionera al centre de Kentucky. Quan era nen, vivia en una granja de 30 hectàrees de les quals només 14 podien ser conreades. El 1816, la família Lincoln es va mudar al sud d’Indiana en 160 acres de terra pantanosa. Passats 7 anys, el pare de Lincoln tenia 10 hectàrees de blat de moro, 5 de blat i 2 de la civada en cultiu. El jove va ser contractat a fer el treball general de la granja i treballar en un vaixell ferri. El 1830, la família es va traslladar al llarg del riu Sangamon a Illinois. Poc després, Lincoln va deixar a la família i es va emancipar.

Aquest bagatge de granger, en el que llavors era la frontera occidental, i els seus anys com a advocat del país,  va donar a Lincoln, en la dècada dels 1850, unes capacitats claus per conèixer les necessitats dels col.lectius fronterers, agricultors i dels diferents grups de les petites ciutats americanes.

El 30 de setembre de 1859, Lincoln va anar a la Winsconsin State Agricultural Society  en la seva fira anual a Milwaukee. Aquesta va ser l’únic discurs extens sobre agricultura que s’havia fet mai. Va començar lloant fires agrícoles com a mitjà per unir a les persones, tot i que el propòsit principal de la fira era ajudar a millorar  l’agricultura.

El discurs de Lincoln va tenir una gran càrrega de renovació tocant el temes clau del món agrari del moment. Destaquem: la convicció de substituir el treball manual pel de les màquines (tractors);  la utilitat potencial de les màquines de vapor; promoció  d’un  cultiu més intensiu per tal d’augmentar la capacitat productiva de la terra, amb el conseqüent  increment de ma d’obra agrària disponible.  Lincoln comparà els “mudsill workers”  o jornalers amb els cavalls que caminen com esclaus i que roden com a cavalls sense visió; amb els treballadors lliures, amb drets i educació que poden  tenir l’oportunitat d’esdevenir propietaris de terres i que seran més productius que la classe més baixa.

El treball agrari lliure podria assolir el seu màxim potencial si s’educava a la seva gent. Així ho expressà Lincoln: “…no other human occupation opens so wide a field for the profitable and agreeable combination of labor with cultivated thought, as agriculture.” Amb el seu suport a l’educació i la seva creença que els interessos dels agricultors eren de primordial importància, Lincoln va mostrar el seu interès per una reforma agrària. Els agricultors no eren ni millors ni pitjors que altres treballadors però Lincoln tenia clar la noció d’interès general: “But farmers, being the most numerous class, it follows that their interest is the largest interest. It also follows that that interest is most worthy of all to be cherished and cultivated — that if there be inevitable conflict between that interest and any other, that other should yield.”

Quan el Partit Republicà va nominar Lincoln en 1860, ja va proposar la petició d’una mesura de granja i la defensa de l’ajuda federal per a la construcció d’un ferrocarril cap a l’Oceà Pacífic. Altres propostes, com les concessions de terres federals per a la fundació de col · legis per ensenyar a l’agricultura i l’enginyeria, i la creació d’un Departament Federal d’Agricultura,  no s’havien esmentat anteriorment però van ser promulgades per llei el 1862.

La primera de les mesures que es converteixi en llei va ser l’establiment del Departament d’Agricultura. En el seu primer missatge anual al Congrés el 3 de desembre de 1861, Lincoln va dir: “Agriculture, confessedly the largest interest of the nation, has not a department nor a bureau, but a clerkship only, assigned to it in the Government. While it is fortunate that this great interest is so independent in its nature as to not have demanded and extorted more from the Government, I respectfully ask Congress to consider whether something more can not be given voluntarily with general advantage…. While I make no suggestions as to details, I venture the opinion that an agricultural and statistical bureau might profitably be organized.” . En lloc d’una oficina, el Congrés va establir un departament per ser dirigida per un Comissionat. Una llei tan àmpliament concebuda que s’ha mantingut com a autoritat bàsica del Departament fins l’actualitat.

La Homestead Act, aprovada pel president el 20 de maig de 1862, preveia donar 160 hectàrees de domini públic a qualsevol ciutadà nord-americà o futurs que fossin cap d’una família o de més de 21 anys d’edat. La propietat de la terra seria emesa després que el colo hagués residit durant cinc anys i realitzat millores en el mateix. El colo també podria guanyar el títol de propietat al cap de sis mesos, comprovant  la millora de la terra, i el pagament de $ 1,25 per acre. Aquesta llei no va aconseguir tot el que els seus defensors esperaven, però es va quedar com un símbol de la democràcia nord-americana i la igualtat d’oportunitat per a americans i immigrants.

La llei pel lliurament de terres de l’oest per efectuar els pagaments per a la construcció de la Union Pacific-Central Pacific,  va ser signat per Lincoln l’1 de juliol de 1862. Les dues seccions de la via fèrria es van unir en el Promontory Summit (Utah) a trenta dues milles a l’oest de Brigham City, el 10 de maig de 1869. Això va completar una connexió ferroviària entre l’Atlàntic i el Pacífic, i va obrir noves àrees d’Occident a la colonització.

La Morrill Land Grant Act, que permetia la donació de terres públiques per les escoles agràries i de mecànica, es va convertir en llei el 2 de juliol de 1862. Cada Estat va acceptar els termes de la llei i va establir un o més d’aquestes institucions.

Després que el president Lincoln va signar la llei que estableix el Departament d’Agricultura el 15 de maig de 1862, i generat un debat intens sobre quin havia de ser el seu director, el president va escollir a Isaac Newton, un pagès que havia servit com a cap de la secció agrícola de l’Oficina de Patents des d’agost de 1861.

En el seu primer informe anual, Newton va esbossar els objectius del Departament. Aquests van ser: (1) Reunir, organitzar i publicar informació estadística agrària útil, (2) La introducció de plantes i animals valuosos, (3) respondre a les consultes dels agricultors en matèria d’agricultura, (4) Provar millores agràries, (5) La realització d anàlisis químiques de sòls, grans, fruites, plantes, vegetals i adobs; (6) L’establiment d’una càtedra de botànica i l’entomologia, i (7) L’establiment d’una biblioteca i un museu agrícola . Aquests objectius són similars als càrrecs indicats al Departament per l’actual Congrés en la legislació que estableix la nova agència.

Newton, durant els gairebé cinc anys es va exercir com a comissionat, va avançar en la consecució d’aquests objectius. La base per a una biblioteca ja existia a la col.lecció de llibres i revistes de l’Agricultural Division of the Patent Office, uns 1.000 volums que van ser transferits al nou Departament. El primer bibliotecari assignat va ser Aaron Burt Grosh, un clergue.

Tot i que el principal problema del Lincoln durant la seva presidència va ser la preservació de la Unió, la legislació agrària que va impulsar i promulgar transformaria l’agricultura americana, i de tot Occident.

Fonts:

Abraham Lincoln: A Resource Guide (loc.gov)

Abraham Lincoln: An Extraordinary Life (americanhistory.si.edu)

The Abraham Lincoln Bicentennial Exhibition (myloc.gov)

Abraham Lincoln Historical Digitization Project (lincoln.lib.niu.edu)

Lincoln Biography: Selected Biographical Information-Internet Resources (nal.usda.gov)

Abraham Lincoln and Agriculture (nal.usda.gov)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s