Publicacions en obert del Museu Ciències Naturals de Bcn

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha posat en obert les revistes científiques editades per l’entitat, tant les actuals  “Animal Biodiversity and Conservation”  i “Arxius de Miscel.lània Zoològica” com les retrospectives Miscel·lània Zoològica (1958-2000) i Treballs del Museu de Zoologia (1984-1995).

La revista Miscel·lània Zoològica, publicada pel Museu de Zoologia de Barcelona, va publicar el primer volum l’any 1958 fins el 2000. Un breu parèntesi va originar una nova capçalera coneguda com Treballs del Museu de Zoologia de Barcelona. Es tractava de monografies sense un caràcter específic en quant a publicació, sent el l’any 1995 el darrer en que es van publicar els seus volums.

Animal Biodiversity and Conservation,  va prendre el relleu el 2001 com a publicació de recerca científica orientada a la zoologia i la biologia de conservació. El 2003 apareix una nova capçalera  Arxius de Miscel·lània Zoològica  que pretén recuperar la tradició faunística del Museu que ja havia experimentat amb l’anterior Treballs del Museu. En paral.lel s’iniciaria una col.lecció coneguda com a Monografies del Museu de Ciències Naturals que s’ha vingut  publicant fins el 2011.

Dins l’àmbit de sèries antigues cal destacar el títol: Publicacions de la Junta de Ciències Naturals, que inclou diverses publicacions produïdes durant la vigència d’aquesta institució (1888-1957). Els Treballs del Museu de Ciències Naturals (1917-1934), les Memòries del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (1922-1928), i les Publicaciones del Instituto Municipal de Ciencias Naturales de Barcelona (1947-1957) completen la vida, sovint atzarosa de la ciencia catalana contemporània i, que els actuals gestors del Museu de Ciències Naturals fan una crida a recuperar el seu llegat documental ja que algunes publicacions no s’han pogut conservar a la seva biblioteca i demanen la col.laboració ciutadana per poder-les completar i oferir-les en digital i accés obert per tota la comunitat científica i públic interessat.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s