L’aventura de quatre ornitòlegs britànics a la Segona Guerra Mundial

Les guerres que han assolat la humanitat al llarg de la seva història, estan plenes d’històries, a vegades tristes, altres sorprenents i, perquè no, agraïdes …. Com la que us presentem avui. Quatre ornitòlegs britànics que van contribuir a establir les bases de la conservació de les aus i la natura a Europa, estudiant l’avifauna dels camps de presoners, mentre va durar el seu internament durant la Segona Guerra Mundial.

Una història que protagonitzen John Buxton, John Barrett, George Waterston i Peter Conder, el qual,  anys més tard, arribaria a presidir la Royal Society for the Protection of Birds (RSPB). Amb el llibre “Birds in a Cage: Warburg, Germany, 1941. Four P.O.W. birdwatchers. The unlikely beginnings of British wildlife conservationDerek Niemann escriu la història d’aquests homes, basada en els diaris originals, cartes i dibuixos, que van forjar el moviment conservacionista europeu de postguerra.

A l’estiu de 1940, John Buxton,  va veure una família de cua-roges  que li va atraure tant que, a partir de llavors, es dedicaria que passar llargues estones d’observació que li permetien  escapar de l’horror de la vida a la presó de Warburg. Un altre company, Peter Conde, va seguir els seus passos i, juntament amb altres dos companys, van formar una “societat secreta” d’observació d’aus, aprofitant l’entorn i la biblioteca del castell.

Una història que es forja al darrera dels filferros i que, a través de l’amor per les aus, permet superar les adversitats que estan patint els protagonistes. A partir dels diaris originals, cartes i dibuixos, Derek Niemann, explica la història de com Conder, Barrett, Waterston i Buxton van  forjar la seva experiència durant la 2a Guerra Mundial que els impulsaria a protagonitzar el moviment conservacionista de la fauna durant postguerra. El seu llegat segueix viu ..

 

Font:

Sandoval Rey, A. (2013). Ornitólogos enjaulados. Quercus, (328), 24-30.

Ressenya. Localitzeu l’article en alguna biblioteca universitaria,  o de la xarxa de biblioteques públiques de Barcelona

 

Més  info:

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s