Gabinet Salvador, noves incorporacions per la història natural de Catalunya

L’Ajuntament de Barcelona acaba de comprar per 50.000 euros un lot d’uns 500 objectes, la majoria llibres, i més d’un miler de documents  que havien estat propietat del fons de la família Salvador, el Gabinet Salvador. Una saga de farmacèutics barcelonins que al llarg d’uns dos segles van arreplegar una nombrosa biblioteca científica, que obririen al públic, esdevenint la primera biblioteca-museu de la ciutat.

El Gabinet de la família Salvador, esta format per documents de tipus mercantil però també atles, herbaris, llibres de botànica i medicina, constituint  una de les millors col·leccions europees d’història natural dels segles XVII al XIX. Cal destacar la peça d’una pera de ceràmica  copiada al natural d’una varietat actualment inexistent i que haurà de permetre identificar el seu origen i característiques. Aquest Gabinet és segurament un dels exemples més reeixits a Catalunya dels Gabinets de Curiositats o Sales de les Maravelles que van proliferar entre el XVI i el XVIII entre la noblesa i burgesia europea, afanyada en cercar tot el nou coneixement que apareixia amb els descobriments de països i espècies dels continents asiàtic, africà i americà. Vegeu el post que ja vam comentar anteriorment en aquest blog: Les Sales de les Meravelles: el gèrmen dels primers zoos i museus contemporanis.

En molts països europeus es van generar col.leccions particulars d’aquest tipus que van acabar essent disperses o formant part dels museus nacionals que s’iniciaren en el XIX. El Gabinet te una llarga història finalitza a finals del 1800 quan desapareix la seva farmàcia situada al carrer Ample. El 1938 va ser expropiada i el 1943 passaria a exhibir-se, de manera incompleta, a l’Institut Botànic, que es trobava al Palau Nacional de Montjuic. Durant més de 70 anys els documents havien estat en parador desconegut i van ser descobertes en les golfes d’un particular que vol restar en l’anonimat.

Entre el material recuperat hi ha infinitat de documents mercantils que descriuen feina quotidiana de la farmàcia Salvador, des de la compra de sals fins a fórmules magistrals, i que lògicament permeten conèixer quines eren les pràctiques més habituals de la farmacopea de l’època. A això s’hi sumen aparells de farmàcia, flascons de vidre i plantes seques per a herbari.

El material recuperat  és de gran valor. Podem trobar primeres edicions de llibre de curta tirada del XVII i XVIII com els tractats i catàlegs il·lustrats de Tournefort, Boerhaave, Petiver, Commelijn, Magnol, Imperato i Colonna. Una edició del 1748 del ‘Systema Naturae’ de Linné, on el metge suec dona peu  a l’actual nomenclatura binomial de la ciència; ó l’’‘Atlas Minor‘ de Nicolaus Visscher,  editat el 1649 amb un conjunt de mapes dibuixats amb gran detall.

Les noves peces s’afegiran a la col·lecció que es conserva actualment a l’Institut Botànic, formada per 1.346 volums i un herbari amb més de 4.000 exemplars, entre altres materials. Les cartes de Joan Salvador que s’incorporen de nou tenen un valor especial ja que podem permetre reconstruir l’evolució i els interessos d’una família paradigmàtica de gran significació per un període de la ciència encara poc estudiat a Catalunya.

Entre l’abril i el desembre de l’any que ve, l’Institut Botànic de Barcelona organitzarà una exposició “Salvadoriana. La col·lecció Salvador d’història natural del segle XVIII”,commemorativa del Tricentenari de Bcn , i que ha de donar la rellevància defintiva d’un arxiu recuperat, que esdevé un valuós testimoni de la història de la ciència, i una de les troballes científiques més rellevants del nostre país.

Més info:

– El Gabinet dels Salvador / Antonio Madridejos.– El Periodico (22/07/2013) p. 26

Imatge: Joan Salvador (Museu de Ciències Naturals Bcn)

One comment

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s