Francesc Roig, el domador de peixos …

No hi ha documentació sobre un vincle similar entre un home i una carpa. Francesc Roig Toqués es va passar 10 mesos entrenant la seva mascota, i només és possible imaginar quanta paciència va haver d’invertir-hi per inculcar-li el dur entrenament: beure amb porró i menjar amb cullereta. Després va compartir el secret amb tothom: família, veïns, escolars, turistes. L’estany es va omplir de curiosos i al centre de les mirades hi eren tots dos: ella menjava i ell l’alimentava. El Museu de Curiositats Marineres, avui tancat, era un extraordinari espectacle en si mateix, que Roig feia memorable amb les històries que explicava de cada objecte. Però la seva fama mundial la va obtenir de l’estrambòtic talent de Juanita, la carpa, que alimentava directament de la seva ma.

Juanita i el seu entrenador van posar Vilanova i la Geltrú a l’estrafolari mapa català dels anys 70. La fama d’aquesta última era simplement ser grassa, una carpa amb sobrepès que vivia en l’estany del Francesc i s’alimentava amb un diminut porró i una cullereta.

Francesc Roig, va morir fa cinc anys. De la seva condició de personatge en donen fe els obituaris publicats a la premsa de llavors i el curt documental que està a punt de ser estrenat “El domador de peixos” , on es veu Roig a l’estany, amb el porró, la cullereta, la Juanita emergint per donar fe que els miracles, almenys els zoològics, existeixen. Hi ha imatges dels autobusos aparcant davant de casa seva, dels escolars i els turistes, i per descomptat del museu. A Roig li enviaven cartes de tot arreu, algunes d’elles antològiques per l’enginy dels seus admiradors per fer-les arribar: escrivien el nom del poble i dibuixaven una carpa bevent amb porró. No tenien l’adreça, només havien sentit parlar d’aquell home capaç d’entrenar peixos. Les cartes arribaven.

“El Domador de Peixos – Trailers 1-2”

 Més info:

L’Home que va domar una carpa .- El Periodico – Estiu(22/juliol/2013).- p. 10-11 per Mauricio Bernal

Serra i Roig, Màrius. «Francesc Roig Toqués: medalla de la ciutat de Vilanova i la Geltrú 1997»  1997.

Domador de peixos –Canal 324- (25/072013)

Museu de Curiositats Marineres Roig Toquès al NO-DO (1976)

Passió de col.leccionista Thalassa (L’escriptor Màrius Serra, nebot de Francesc Roig Toqués, creador del Museu de les Curiositats Marineres)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s