Els saludadors a través de la premsa hispànica del XIX i XX

En l’actualitat, la ràbia és considerada com una malaltia del passat, però fa només unes poques dècades,  la malaltia ràbica o hidrofòbia  ha estat considerada com un mal a evitar. Fins i tot la seva sola sospita, encara avui arriba a desencadenar  el  pànic entre la gent.

L’experiència d’assistir o contemplar la mort horrorosa d’una persona atacada de ràbia és una experiència  que ha quedat gravada  a la memòria col · lectiva de la humanitat, generació rere generació. En un article anterior, ja es va tractar el tema dels “Saludadores” , personatges singulars la funció principal dels quals era la de “saludar”, és a dir, curar o donar salut als mossegats per animals rabiosos, ja fossin persones o animals.

Durant segles els saludadores van exercir la seva activitat amb àmplia acceptació social per Espanya, però va ser al segle XVIII quan es va establir certa prohibició oficial contra el seu exercici, tot i que la secular activitat desplegada per aquells no va arribar ni molt menys a desaparèixer de la societat

Per abordar el present article , l’autor ha  revisat  150 capçaleres de premsa històrica espanyola dels segles XIX i XX on ha localitzat més de 400 referències relatives als  “saludadores”, als quals gairebé sempre se’ls  denunciava de manera crítica, irònica o pejorativa. La tradició de recórrer a aquests personatges en casos de ràbia o davant la seva mera sospita,  es trobava molt arrelada en totes les classes socials i per totes les regions d’Espanya, ja fossin pobles o ciutats com ara Madrid, Barcelona o València, llocs on els “saludadores” estaven assentats i tenien fins i tot consulta oberta al públic. Fins a tal punt arribava la credulitat de la gent en ells en cas de ràbia que hi va haver pacients ingressats i sotmesos a tractament antiràbic que van abandonar voluntàriament l’hospital per acudir a consulta “saludador”

La prensa histórica como testigo de la rabia y la actividad de los saludadores / por Pedro Poza Tejedor.- Información Veterinaria (mayo 2013).- p. 22-24

Aquest article és un extracte de la comunicació titulada: “Los saludadores y la rabia en la prensa españolaΔ presentada por el autor en el XVIII Congreso Nacional y IX Iberoamericano de Historia de la Veterinaria celebrado en Santander (España), 2012. Libro de Actas: páginas 192-198.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s