Harryhausen i els seus monstres, un deute amb la imaginació

Font imartg: “Ray Harryhausen: Special Effects Titan” Theatrical Premier Press Reviews: http://bopaulmedia.com/ray-harryhausen-special-effects-titan-theatrical-premier-press-reviews

Ray Harryhausen, per alguns desconegut per altres idolatrat, el cert és que és un dels directors i productors de cinema més prolífics i amb un imaginari desbordant que ens va fer reviure mons impossibles i la nostra Prehistòria amb una barreja de fantasia i mitologia memorables.

Des d’un petit taller a través d’un plató i una maqueta de cartró pedra va lograr fer emmudir i meravellar milers d’espectadors que assistien atònits a les seves pel.lícules de monstres i aventures que dignificaren el setè art. Potser no tant tècnicament perfectes com les imatges generades per ordinador i en 3D, però amb un encant molt especial.

Harryhausen, que ens ha deixat fa uns mesos als 93 anys, ha dirigit i coproduit títols memorables al llarg de quaranta anys d’activitat cinematográfica: La terra contra els objeces voladors (1956), La illa misteriosa (1961), Jasó i els argonautes (1963), Fa un milió d’anys (1966), El viatge fantàstic de Simbad (1974), són alguns dels seus títols més emblemàtics. Amb la seva darrera Furia de titans (1981), una adaptació del mite de Perseu i la seva lluita amb Medusa per salvar la ciutat de Jopa i a la princesa Andròmeda, lograría un renom mundial

Mons imaginaris, superherois, bèsties cruels i magnèticament atraients van entrar a les nostres vides a través de la seva tècnica de “stop-motion” coneguda com Dynamation, on uns ninots rígids articulats prenien vida al capturar la seva fotografia i encadenant-la de forma consecutiva de manera que al visualitzar-la ràpidament semblés que l’objecte es movia.

Ell va el precursor de l’actual cinema fantàstic, del qual en son deutors els Jackson, Spielberg i Cameron actuals. Directors que han promogut un gènere de culte a partir de les seves fonts. Els efectes especials, el gènere fantàstic i de ciència ficció, i el cinema en general han quedat orfes d’un dels seus actius més rellevants.

Mes info:

Ray Harryhausen (1920–2013) IMDb

Ray Harrygausen (official web site)

Ray Harryhausen (site espanyol)

The Ray Harryghayusen Creature list (Harryhausen.com)

Harryhausen’s Dynamation (unmuseum.org)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s