Història de la cardiologia veterinària


James Buchanan explora el paper jugat pels animals en l’avenç de la ciència i la medicina. Les observacions de l’anatomia, la fisiologia i els processos patològics dels animals han contribuit de forma decisiva a la comprensió
del funcionament del cos humà.

Per exemple, William Harvey en els segles XVI i XVII exposa la importància del sistema circulatori, amb l’ajuda de les observacions en gossos i porcs, el que va contribuir a aclarir i reafirmar els seus conceptes.

El segle XIX va ser testimoni dels avenços en les tècniques d’exploració físques, incloent l’auscultació i percussió. Aquestes, van ajudar a crear les bases per a una major competència en la cardiologia clínica. Una explosió d’avenços tecnològics que van seguir al segle XX han fet possibles diagnòstics sofisticats i precisos, i no invasius. Aquesta avaluació permet una millora del diagnosi, el seguiment, el desenvolupament de nous fàrmacs cardiotònics, els assaigs clínics per avaluar l’eficàcia i les estratègies multiteràpia.

L’última part del segle XX ha reunit una sèrie vertiginosa dels avenços en genètica mèdica i la ciència molecular, l’ampliació de les fronteres de l’etiologia i els mecanismes de la malaltia en l’home, amb implicacions importants per a la salut animal. La medicina veterinària ha evolucionat durant l’últim mig segle, d’una professió destinada a servir les cultures agràries, a una professió diversa que dona suport a una àmplia gamma d’oportunitats, que van des de la pràctica de l’especialitat clínica privada, molt organitzada, la medicina especialitzada i programes de formació acadèmica de subespecialitats en cardiologia i disciplines afins.

Buchanan, James W. – The history of veterinary cardiology,- Journal of Veterinary Cardiology.- Volume 15, Issue 1, March 2013, Pages 65-85, ISSN 1760-2734, 10.1016/j.jvc.2012.12.002. (Accés usuaris UAB)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s