Els coloms a la India Mogola

La cria i entrenament coloms ha estat un passatemps popular i universal des de temps immemorials. La civilització mogola no podia pas ser una excepció . En la seva cort van ser criats i van adoptar races d’arreu del món. Son famoses les descripcions fetes per l’emperador Akbar  sobre l’art de la columbofília e tot el territori de l’Asia Central.

En les  Āʼīn-i Akbarī (Textos normatius d‘Akbar), Abul Fazl dedica una secció sencera (Llibre 2, Ain 29) a les diversions, que inclouen el colom que vola (ishqbāzī), la cria i els diferents colors dels coloms reials. En total s’estima que hi ha més de 20.000 coloms en la cort d’Akbar, però només 500 van ser seleccionats (Khassah). Quan l’emperador es  traslladava de campament, els coloms viatjaven amb ell, així, movent-los en els seus colomars portàtils. Els coloms eren entrenats per fer maniobres bastant complicades: la roda (Charkh) “un moviment fort que acaba amb el colom llançant sobre en un gran cercle” i donant salts mortals (Bazi). Un colom de raça podria fer 15 charkhs i 70 Bazis en una sessió. Encara que el poble mogol  es divertia amb el vol dels coloms, el rei, Abu’l-Fazl escriu, “utilitza l’ocupació com una forma de reconduir  els homes de mentalitat mundana a l’obediència, i es val d’ella com un mitjà productiu de l’harmonia i l’amistat

Pigeon keeping: a popular Mughal pastime / Ursula Sims-Williams, BritishLibrary.typepad.co.uk blog en motiu de l’exposició Mughal India Art, Culture and Empire (29-03-2013//02/04/2013)

Imatge: Instructional poem for pigeon-fanciers by Valih Musavi (1788) (c) British Library Board

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s