Història de la protecció de les aus

Valerie Chansignaud es planteja la qüestió de la protecció de les aux, els moviments associatius que van lluitar pel declivi de les aus a França i a altres espais de la societats modernes europees i  també dels USA i Austràlia, entre d’altres.

Aquesta obra ha estat editada en motiu del 100 aniversari de la Lliga per la Protecció de les Aus (França). Il.lustrat amb abundants gravats, pintures i imatges d’arxiu  completen els continguts científics i històrics situant-los en els contextos sociopolítics del moment.

A través de set capítols, explora la relació entre els homes i les aus, des de finals de l’Antic Règim fins l’actualitat. Podrem comprovar com aquesta ha estat una relació que ha passat de la depredació fins el desig de protecció, preservació i conservació, i com van evolucionant els canvis de pensament i comportament en aquesta relació.

El primer capítol tracta de la reflexió sobre que les aus podrien desaparèixer es va aprofundint gradualment en les societats occidentals. En el segón es presenta la “cerca dels culpables”, incloent les massacres de molts exemplars, la caça comercial, i les modes femenines, incloent els barrets adornats amb plomes i ocells, sovint sencers, com a responsables de l’aniquilació de moltes espècies. El tercer capítol, descriu la història dels moviments de base per la defensa de les aus i la creació de les primeres iniciatives de protecció entre el 1880 i el 1920. En el quart capítol, es descriu la puixança de la recerca ornitològica a través de la fotografia i les observacions de camp. En el cinquè, es presenten diferents tractats, lleis, convencions i directrius internacionals. El sisè, analitza els canvis ocasionats per la modernització (industrialització, processos tècnics, planificació i desenvolupament agrari, transport, armament, distribució de productes químics, etc.). Finalment, el setè capítol reflexiona sobre la pregunta del perquè de la protecció i qüestiona sobre la relació que les societats humanes mantenen amb el seu medi natural.

Una bibliografía ben assortida,  índex i una cronologia útil conclou un llibre fascinant pels amants de les aus, la seva relació amb els homes i pels historiadors del  medi ambient en general.

Valérie CHANSIGAUD “Des hommes et des oiseaux. Une histoire de la protection des oiseaux”, Paris, 2012. ISBN: 978-2-603-01844-6. [amazon.fr]

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s