Elefants de guerra en l’Antiguetat

Alexandre el Gran va ser un dels emperadors més rellevants de l’Antiguetat.  I, entre les seves múltiples factes, cal ressenyar el seu paper en introduir la lluita amb animals. Concretament amb l’elefant.

Es tenen evidències de la lluita amb elefants en la guerra en escrits sànscrits dels vedes a l’India sobre el  1100 aC. Però va ser en la batalla de Gaugamela (331 aC) quan els grecs els van fer front per primer cop en un exèrcit comandat per Darius III, el darrer rei de Pèrsia. Més endavant Alexandre es va enfrontar als dos cents elefants del rei Poro a la batalla d’Hidaspés. En ambdós cassos en va sortir victoriós.

El comandant Alexandre va utilitzar a partir de llavors els elefants com a eina de batalla en dos sentits: be com a tanc per arrabassar les fortificacions enemigues, o amb fortificacions a les seves espatlles, utilitzades com atalaia des d’on els guerrers podien arribar a posicions força ben defensades pels seus oponents. Es coneix que l’elefant havia de ser dirigit per un conductor o mahout al coll de l’animal.

En l’etapa postalexandrina, cal advertir que la lluita d’elefants va arribar a l’extrem d’enfrontar-se les dues espècies: l’africana i la india. Aquest és el cas de la batalla de Rafia 217 aC on l’emperador Antioc el Gran va enfrontar-se a Ptolomeu IV amb un resultat favorable pel primer, donada la major maniobrabilitat dels elefants indis davant els africans.

La utilització de ginys en contra dels elefants va ser variada en les batalles gregues i romanes. Des de camps d’espines, armes contra les potes dels paquiderms, i ja amb els romans l’ús de porcs. Si porcs que amb la seva brama foragitava els elefants: Beneventum (275 aC) i Mégara (265 aC). No obstant, durant l’Imperi Romà es va perdent la connexió amb la geografia Asiàtica i alhora amb els elefants indis. La presència de l’elefant passarà a ser actor dels circs i espectacles del classicisme. Trobareu més info a l’article d’Arturo Sanchez Sanz..- Elefantes de guerra en los ejercitos de la Antiguedad.- Aqueo-UCA.- 2011, nº 1, pp. 51-66

Font:

Elefantes de guerra en el mundo helenístico / Borja Antela Bernardez.- Desperta Ferro.- n. 8 (2011) p. 42-45

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s