Com els gossos inicien el seu procés de domesticació ?

Els darrers estudis sobre la domesticació del gos demostren que els primers exemplars de l’espècie canina podrien haver entrat en el procés domesticador cap a uns 15.000 anys en algun lloc de l’actual Xina, va començar la domesticació dels primers gossos. Altres, suggereixen que alguns fòssils de 33.000 anys d’edat d’aquesta espècie trobats a Sibèria indiquen que ja llavors s’havia aconseguit domesticar els llops. Finalment, és possible que els enterraments humans d’Israel ,de fa 11.000 anys en què es van trobar gossos dins de les tombes, puguin ser l’indici més antic de la llarga amistat entre el gos i l’home. No és fàcil tenir una data exacta sobre quin va ser el “primer” gos domesticat.

El que si que és rellevant conèixer és com els gossos van entrar en la nostra societat. Ara, un equip internacional d’investigadors dirigit des de la universitat sueca d’Uppsala ha realitzat un estudi en el qual creuen haver trobat proves sobre com es va produir el primer acostament entre gossos (llavors encara llops) i humans. Segons ells, van començar a acostar-se a les poblacions humanes per furgar en les escombraries a la recerca de menjar amb la de completar la seva dieta.

Aquesta hipòtesi l’han plantejat els investigadors després d’analitzar seqüències completes dels genoma de 60 gossos domèstics de 14 races amb 12 llops de diferents parts del món. A partir d’aquest treball van identificar 36 regions del seu genoma relacionades amb el desenvolupament del cervell i el metabolisme del midó, una molècula que li serveix de reserva alimentària a les plantes i que, a través de l’arròs, el blat o la patata, proporciona més del 70% de les calories que els humans consumim al món.

L’anàlisi suggereix que, d’una banda, la diferenciació inclou uns canvis de comportament en què es va afavorir la selecció de trets com una menor agressivitat i menys por a les persones, i de l’altra, l’increment en l’expressió d’un enzim que facilita la digestió del midó i, amb ell, els cereals que podien produir les primeres societats agràries

Font:

Los perros se hicieron amigos del hombre escarbando en sus basuras / Guillermo Caso de los Cobos Terra Antiquae (Gener 2013)

Original:

The genomic signature of dog domestication reveals adaptation to a starch-rich diet. / Axelsson E, Ratnakumar A, Arendt ML, Maqbool K, Webster MT, Perloski M, Liberg O, Arnemo JM, Hedhammar A, Lindblad-Toh K.-Nature. 2013 Jan 23. doi: 10.1038/nature11837UR  – http://dx.doi.org/10.1038/nature11837 <http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/abs/nature11837.html&gt;

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s