Terminologia veterinària vinculada a la història de la salut humana i animal

Estudi en el marc de els canvis que s’han donat en la professió veterinària en relació amb els mots utilitzats per identificar la professió al llarg dels diferents períodes de la història.

Sovint, els noms es deriven de les espècies animals que imperaven en un període determinat: El “Veterinarius”, “mulomedicus” (metge bestiar equí) i hippiatra (metge de cavalls) reflecteixen la importància d’aquests animals en l’antiguitat grega i romana.

En l’Edat Mitjana, els cavalls van ser molt importants en la guerra. La Cavalleria, un terme d’origen francès (chevallerie) va assolir un estatus alt en al societat medieval i va continuar fins i tot molt temps després. En el segles XVI a XVIII sorgeix el terme a França Marechal, que significa el que controla els cavalls. En anglès trobarem el terme Field Marchal i en holandès Maarschalk, amb origen tots del germànic guardià de cavalls.

Amb la revolució del XVIII i XIX es va anar introduint de nou el terme “veterinari” a Anglaterra i França, allunyat del significant inicial que el vinculava a als animals de càrrea o transport. Les facultats i organitzacions professionals el van anar incorporant en el seu vocabulari. L’autor reivindica l’origen humil del terme “veterinarius” on les bèsties de càrrega tenen un paper clau en el treball de la consolidació de les diferents civilitzacions i fins a quin punt van arribar a ser els “nostres esclaus”.  Es una article alliçonador però que li manca la perspectiva global d’introduir la terminologia meridional on la Peninsula Ibèrica te un paper rellevant amb la incorporació de l’Albeiteria d’origen àrab, que alhora es incorporat dels hipiàtres greco-bizantins.

From mules, horses and livestock to companion animals: a linguistic-etymological approach to veterinary history, mirroring animal and (mainly) human welfare / L. Devriese.- VLAAMS DIERGENEESKUNDIG TIJDSCHRIFT.- N°. 4, Vol. 81 (2012).- pp. 237-246 <http://vdt.ugent.be/browse_toc.php?i=95&in=4&v=19&vn=81&vj=2012&gt; (accés lliure)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s