Els pous de glaç a Catalunya

“Els nevaters de la Massanella” muestra la recogida de nieve en la sierra de Tramuntana (Mallorca) – 1750

Els pous de glaç van ser unes construccions fetes foradant el terra a les muntanyes amb neu abundant durant l’hivern. Eren clots que es generaven amb el propòsit d’omplir-los de neu o gel després de les nevades, per tal de disposar-ne durant la resta de l’any. La part superior es tancava amb una coberta en forma de volta que tenia unes obertures per permetre la introducció i l’extracció de la neu o el glaç, tot i que de vegades disposaven d’una entrada inferior per a l’operació d’extracció.

Abans que hi hagués fàbriques de gel, l’emmagatzemament i distribució de gel va arribar a ser un negoci important que involucrava una part significativa de la població rural. Se’n troben exemples al llarg de tot el Mediterrani oriental.

Els “pous de glaç” del programa Odissees a TVe il·lustren una de les industries més importants a Catalunya, una indústria que funcionava gràcies al sacrifici de pagesos que suportaven temperatures extremadament baixes i portaven gel a la ciutat perquè es pogués gaudir dels beneficis del fred. Els pous de glaç estan repartits per tota la geografia catalana, però en aquest programa farem un recorregut pels més propers a Barcelona, les seves estructures i el seu funcionament.

Els Pous de Glaç

( Odissees 04/01/2013 )

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s