Sadako i les mil grues d’origami

Sadako i les Mil Grues de Paper, és una història novel.lada relatada per l’escriptora nord-americana Eleanor Coerr i publicat el 1977.

Es una història real d’una nena, Sadako Sasaki, que vivia a Hiroshima en el moment del bombardeig atòmic d’Estats Units. A causa de les radiacions de la bomba atòmica va desenvolupar una leucèmia i va passar la resta de la seva existència en un asil d’ancians creant grues d’origami amb l’esperança de fer-ne un miler. Inspirant-se en la llegenda japonesa de que creí mil grues d’origami se li concediria un desig. El seu desig era simplement poder viure. Tot i la seva malaltia va poder confeccionar fins a 644 grues de paper abans d’esdevenir massa feble per doblegar més.  Va morir el matí del 25 d’octubre de 1955. Els seus amics i familiars van ajudar a acabar el seu somni doblegant la resta de les grues, que van ser enterrades amb Sadako. També van construir una estàtua de Sadako sostenint una grua d’origami gegant d’or al Park de la Pau d’Hiroshima.

El llibre d’Eleanor Coerr ha estat traduït als principals idiomes del món i s’utilitzar per als programes d’educació per la pau a les escoles primàries. Karl Bruckner, també ha dramatitzat la seva història en un nou llibre titulat “Sadako vol viure”. Iniciatives com aquestes mereixen el nostre reconeixement, mentalització i difusió perquè mai més la humanitat torni a passar per un tràngol com aquest. Ambdós llibres els podeu trobar a les biblioteques universitàries catalanes i de la xarxa de biblioteques populars de Barcelona.

En l’actualitat, cada any en el dia d’Obon, que segons la tradició budista es celebra per honorar els esperits dels avantpassats, milers de persones deixen grues de paper prop de l’estàtua, on es llegeix el text: “Aquest és el nostre crit Aquesta és la nostra pregària per la pau a la Terra …

Avui, que acabem l’any 2012 destigem que cap nen del món torni a viure una experiència com aquesta. I que les grues del món segueixin volant i complint els desitjos de les persones de bona voluntat ….

Fonts:

Sadako and the Paper Cranes: Century Commemoration Project 2001 – Hiroshima Peace Memorial Museum

Sadako and the Peace Crane

Audiovisuals:

Sadako & las Mil Grullas de Papel

Sadako Story “INORI”

2000 Paper Cranes – A Memorial to Sadako Sasaki

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s