La veterinaria a la Baixa Edat Mtijana de la Corona d’Aragó

Carmen Ferragut ens ofereix  una nova aportació sobre la veterinària medieval en el seu article “El arte de la albeitería y sus practicantes en la Corona de Aragón durante la Baja Edad Media (SS. XIII-XV)” publicat a Información Veterinaria.

Ens introdueix als conceptes fonamentals de la veterinària medieval. L’origen de la albeitería medieval (menescalia, a la Corona d’Aragó) es troba en els ferrers que, proveïts d’un bagatge mèdic important producte de l’empirisme, i que acabarien per especialitzar-se en la cura mèdica dels equins, fins convertir-se en professionals de gran consideració entre determinats sectors de la societat, sobretot dins el marc de la ciutat.

Les competències de ferrers i manescals es van confondre durant tota la baixa edat mitjana ja que tots dos el mateix ferraven equins i guarien les seves malalties. Els escrivans solien designar indistintament a aquests personatges amb qualsevol dels dos apel · latius, i fins i tot van utilitzar les paraules combinades ferrer-manescal. La incorporació del terme manescal va ser sinònim de progrés econòmic i social gràcies, entre altres aspectes, a l’accés als llibres traduïts a la llengua vernacla, el català, que van circular àmpliament durant la baixa edat mitjana i que els va permetre accedir als continguts teòrics de l’art veterinari.

 

El arte de la albeitería y sus practicantes en la Corona de Aragón durante la Baja Edad Media (SS. XIII-XV) / Por Carmel Ferragud Domingo.- Información Veternaria.- Marzo 2012.- p.26-28

Podeu consultar la bibliografia de l’autor a les biblioteques universitàries catalanes i els seus articles a Dialnet.

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s