La història de la humanitat a través del formatge

Darrere de cada tipus de formatge tradicional s’amaguen les històries dels homes que van estar al seu darrera. En aquesta obra, l’autor Paul Kindstedt (American Farmstead Cheese) ofereix aquesta visió profunda sobre el món del formatge, els seus orígens i desenvolupament, des de la prehistòria fins als nostres dies.

Com han estat els diferents formatges modelats pel seu entorn natural  i geogràfic,  i definits pel propi context social i cultural?;  Quines persones van fer aquests formatges, quines el consumiren, quin paper hi va exercir en l’economia local i el comerç?. A aquestes i altres preguntes vol donar resposta l’obra, a banda de pretendre incrementar augmentar la nostra estima vers el formatge, mitjançant la visualització de la història humana a través dels ulls del seu autor, que condueix al lector per algunes històries i vicissituds i camins poc transitats, que ens revelaran fets com:

Els pobles antics confiar en el formatge, no només perquè es conserva la llet líquida nutritiva dels animals domèstics, sinó també perquè, en aquests primers temps, gairebé tots els adults humans són intolerants a la lactosa.

L’església cristiana primitiva va prendre mesures dràstiques contra certs heretges que insistien que el formatge i no el pa, s’havia d’utilitzar en el sagrament de la Santa Comunió.

Els esclaus afroamericans, especialment les dones, van jugar un paper clau com a fabricants de formatge en els segles XVII i XVIII a Nova Anglaterra del segle, territoris on les exportacions a les plantacions al Sud i a les Antilles van contribuir a promoure el “triangle” contraban de rom i comerç d’esclaus.

Així mateix, l’autor ens explica una història més àmplia, una narrativa global que inclou tots els formatges junts en una sola història, des del descobriment de la fabricació de formatge en el Neolític i que encara s’està desenvolupant en l’actualitat. “Formatge i Cultura” reconstrueix 9000 anys d’història, basada en la informació sovint fragmentada de què es disposa. El llibre ofereix alhora dades que permeten copsar les nostres actituds vers el formatge en l’actualitat que hem heretat del nostre passat, i les nostres actituds cap al menjar en general.

Exhaustivament investigat, però, molt llegible, aquesta original obra, serà d’interès per a qualsevol persona que estima la història, el menjar i, sobretot, el bon formatge.

 

P. S. Kindstedt, Cheese and Culture: A History of Cheese and Its Place in Western Civilization, White River Junction, VT, Chelsea Green, 2012.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s