Entre el cel i la terra: exposició sobre les aus a l’Antic Egipte

Els antics egipcis personificaven molts dels seus déus principals amb les aus. El motiu no queda prou clar. Potser  perquè les aus podien volar i així estar en àrees més allunyades pels humans; o potser perquè eren vistes com a éssers inabastables al poder viure en les dures condicions del desert.

Algunes de les aus més representatives de l’Antic Egipte: Ibis: Thoth, el déu egipci de la saviesa o el coneixement es representa sempre amb el cap d’un Ibis. Els grecs ho veien de forma similar al déu grec Hermes.  Falcó: El falcó s’associa generalment amb el déu Horus. Es creu que el Falcó tenia poders especials de protecció i es per això que se li atribueix la protecció del poble egipci. Oca: En concret l’oca egipcia és considerada sagrada per al déu Geb. Geb sovint es representa com el déu de la “Terra” déu i és el pare de la deessa Isis, la qual que es refereix de vegades com el “ou de la gallina”. Estruç: Maat, la deessa de la veritat i la justícia es representada com una dona asseguda amb un plomall de plomes d’Estruç. Voltor: Consagrat a la deessa Nekhbet, la deessa de l’Alt Egipte i també Mut, la ‘mare’ deessa. El voltor representa etern poder i protecció. Això té molt sentit, ja que els voltors són saquejadors per naturalesa. No és cap sorpresa que s’haguéssiin associat amb l’eternitat. Mentre mengen la carn dels morts, es pot suposar que consumeixen l’ànima dels difunts. Quan acabava el voltor aixeca el vol, portant l’ànima del difunt al cel.

Una de les representacions artístiques més significatives és l’escena de caça de la Tomba de Nebamun. Sobre el 1350 aC, l’escrivà i comptador de gra egipci, Nebamun, va encarregar pintar les parets de la seva tomba amb escenes de la seva vida futura i el món en què viuria. Les escenes en aquella tomba molt van ser molt superiors a les tombes contemporànies conegudes i són una mostra de l’emprenedoria d’un individu amb un càrrec rellevant i amb un gust artístic fora del corrent. Nebamun, va treballar al temple d’Amón a Karnak durant el regnat d’Amenhotep III, 18 ª dinastia, Imperi Nou. El 1820 onze peces van ser retirats cruament de les parets de la tomba-capella i van ser adquirides pel British Museum per formar part de la col · lecció egípcia del Museu.

Between Heaven and Earth: Birds in Ancient Egypt (October 16, 2012 – July 28, 2013)

The Oriental Institute Museum
1155 East 58th Street
Chicago, IL 60637

Guia Expo (ESP)

Vegeu reportatges sobre l’exposició al programa “Chicago Tonight”

Between Heaven and Earth | Birds in Ancient Egypt
Michael Lipkin “Chicago Tonight” November 8, 2012

Web Extra: Birds in Ancient Egypt | Chicago Tonight | Michael Lipkin | November 8, 2012 9.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s