Els estudis dietètics durant la Il.lustració

Recentment s’ha publicat un monogràfic a la revista “Studies in History and Philosophy of Science Part C: Studies in History and Philosophy of Biological and Biomedical Sciences“. Hi podreu trobar diferents estudis dietètics en l’època coneguda com el Segle de les Llums o Il.lustració amb una anàlisi exhaustiva sobre la importància de la dieta des del principis de la civilització occidental. S’analitza la consideració dels efectes benèfics dels aliments de qualitat i els  hàbits alimentaris. Tot per arribar al segle XVIII on la naturalesa de l’apetit va creixent en interès pels estudiosos, especialment en l’àmbit de les ciències naturals i la fisiologia. Els processos d’ingestió i digestió, així com les normes generals de salut i digestibilitat dels aliments prenen una rellevància cada cop més gran. En general, les normes sobre la dieta i els processos digestius son preses amb consideració, tenint en compte les pràctiques experimentals cada cop més a l’alça. També participen els estudis sobre la gana, amb influència d’elements psíquics i somàtics. Els desenvolupaments assolits durant el segle  XVIII donaran peu a l’origen de la ciència nutricional moderna que subordinarà els estudis dels l’apetit individuals a favor de les regles universals per una alimentació sana i saludable. Els articles que hi trobareu:
Introduction / Barbara Orland, E.C. Spary. Pages 317-322

Food for healing: Convalescent cookery in the early modern era / Ken Albala. Pages 323-328

Chemical and mechanical theories of digestion in early modern medicine / Antonio Clericuzio. Pages 329-337

Diet, embodiment, and virtue in the mechanical philosophy / Justin E.H. Smith. Pages 338-348

Health, national character and the English diet in 1700 / Anita Guerrini. Pages 349-356

The fluid mechanics of nutrition: Herman Boerhaave’s synthesis of seventeenth-century circulation physiology / Barbara Orland. Pages 357-369

‘Abhorreas pinguedinem’: Fat and obesity in early modern medicine (c. 1500–1750) / Michael Stolberg. Pages 370-378

Balancing acts: Picturing perspiration in the long eighteenth century / Lucia Dacome. Pages 379-391

Sciences of appetite in the Enlightenment, 1750–1800 / Elizabeth A. Williams. Pages 392-404

The emergence of Nervennahrung: Nerves, mind and metabolism in the long eighteenth century / Frank W. Stahnisch
Pages 405-417

 

Special Section I: Assimilating Knowledge – Food and Nutrition in Early Modern Physiologies / Edited by: Barbara Orland, E.C.Spary.- Studies in History and Philosophy of Science Part C: Studies in History and Philosophy of Biological and Biomedical Sciences.-  Volume 43, Issue 2, Pages 317-424 (June 2012)Accés restringit als usuaris de la UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, UOC, BC, UVic

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s