Dr Ferra Clua, l’heroi incomprès de la vacuna del còlera

A finals del segle  XIX, la mort va trucar a la porta d’Europa. El colera s’havia propagat pel sud del continent, i només a la Península Ibèrica causaria 120.000 víctimes. Metges, biòlegs i químics, treballaven contrarellotge per aconseguir una vacuna. I va ser un català, el Dr. Jaume Ferran Clua, qui va assolir aquella fita en la història universal.

Així comença l’article que enguany ha publicat la revista “Sapiens” fent-se ressò d’un personatge, malauradament oblidat o menystingut com tants d’altres: Jaume Ferran i Clua (1851 – 1929) metge i bacteriòleg català, que descobrí una vacuna contra el còlera. El 1884 fou comissionat per l’ajuntament de Barcelona, juntament amb el metge Enric Corominas i el naturalista Joan Montserrat, per a estudiar l’epidèmia de còlera a Marsella i a Toló. A Marsella aconseguí unes mostres del bacil que provocava el còlera i que Koch havia aïllat un any abans. Les mostres les va posar en cinc flascons, disposat a dur-les a Catalunya i provar amb elles una variant del mètode de vacunació de Louis Pasteur.

A la duana de la Jonquera arribaren els problemes: les ordres eren destruir els flascons amb el còlera per evitar que la malaltia entrés a territori espanyol. Dins del seu maletí els duaners recolliren quatre flascons. Durant vuit dies van retenir el doctor Ferran a la frontera. Finalment fou alliberat enduent-se dins d’un mitjó el darrer flascó. Amb els bacils que salvà va poder elaborar una vacuna contra la malaltia. Els conillets d’Índies de la vacuna foren el mateix doctor Ferran i la seva família. Per sort la medecina va funcionar bé. En només tres mesos el Dr Ferran va tractar 50.000 nens valencians. Fou la primera vacunació massiva de la història i una fita mundial en la prevenció del colera.

Incomprès i discutit a Espanya, especialment amb un pol.lèmic enfrontament amb Ramon i Cajal, amb interessos científics i econòmics pel mig, fou apreciat i honorat per la ciència europea i va ser reconegut per l’aplicació de les seves mesures profilàctiques entre els combatents de la Primera Guerra Mundial

 

El doctor Ferran contra el còlera: L’epopeia del metge català que va descobrir una vacuna revolucionària / Oriol Garcia & Juan Jose Fernandez Sanz.- Sapiens.- num 115 p-.52-56

 

Més info:

El doctor Ferran contra el còlera: L’epopeia del metge català que va descobrir una vacuna revolucionària (Sapiens.cat)

El Dr. Ferran i la vacuna del còlera “En Guardia” Catalunya Radio 23/11/2008

Jaume Ferran, el metge català que va descobrir la vacuna contra el còlera – “TOTSXTOTS” – 19/04/2012

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s