Francesc Darder i Llimona, un veterinari i naturalista que valorem a l’ACHV

Francesc Darder i Llimona (1851-1918) va ser un prohom de la ciència catalana de la segona meitat del segle XIX. De professió veterinària, va dirigir per primer cop el Parc Zoològic de Barcelona, el 1893, tot nomenant-lo director de la seva “Col.lecció Zoològica” des d’on va cultivar la seva pràctica de dissecció amb els animals que li oferia el centre. Veterinari de socarrel, era fill del també veterinari Jeroni Darder (Barcelona 1804 — 1889). Va exercir la seva professió complementant-la amb l’afició per la història natural i el col.leccionisme i la taxidèrmia, la qual cosa el va impulsar a obrir una botiga especialitzada en la difusió i pedagogia naturalista. Tot en sintonia amb el corrent dels “gabinets de curiositats” que circulaven en aquelles èpoques.

Amb la col•laboració de l’Ajuntament de Banyoles, l’any 1910, Francesc Darder va organitzar, conjuntament amb la Junta de Ciències Naturals de Barcelona, la primera “Festa del Peix”. Un esdeveniment que mobilitzava la comarca amb una cercavila que seguia la ruta de l’antic Ajuntament fins l’Estany i una Exposició de Piscicultura, itinerant per diversos municipis catalans. En aquesta “Festa” es llançaven cries de peixos a l’aigua, alhora que treballadors del Laboratori Ictiogènic, vinculat al Parc Zoològic barceloní, feien el mateix, llançant a l’Estany milers de peixos que portaven en aquaris portàtils. L’objectiu de la mateixa era “repoblar les empobrides aigües de rius i llacs catalans”. En aquella època, es va pensar que calia augmentar les poblacions de peixos d’aigua dolça, que es consideraven massa curtes per poder ser explotades per a la pesca.

Degut a l’èxit d’aquesta festa, l’Ajuntament el va fer Fill Adoptiu de la Ciutat, i en correspondència Darder feu donació de la seva col•lecció de Ciències Naturals per crear 22 d’octubre de 1916 el museu que porta el seu nom.

Recentment, el Museu va ser objecte d’una pol.lèmica oportunista amb gran difusió internacional sobre un membre de la tribu boiximana dissecat i exposat al Museu que va concloure amb l’extradició de la mòmia a l’Africa.

Però Francesc Darder no pot ni ha de ser considerat com un científic objecte de pol.lèmica, ans el contrari. De gran trajectòria professional va editar diverses revistes d’història natural cin “El Zookeryx” i “El Naturalista” i llibres sobre la cria d’animals de granja. També ocupen un lloc significatiu les seves conferències de piscicultura, que mostren un gran nivell intel.lectual complementat pel seu vessant divulgador que el caracteritzà.

L’Associació Catalana d’Història de la Veterinària, juntament amb la Biblioteca de Veterinària de la UAB, en el marc dels ajuts de digitalització del Ministerio de Cultura 2011, ha volgut retre el merescut homenatge a la figura de Francesc Darder, amb la digitalització de les revistes que va dirigir i els fullets i monografies que hem pogut conservar. Confiem que serveixi per difondre l’obra d’aquest científic català del XIX que ocupa un lloc preeminent en la cultura del nostre país.

Revistes digitalitzades

El Zookeryx, o, el Pregonero de los animales.-Publicació: Barcelona : Impr. de Sulé herms. y Cia.
1876-1879

El Naturalista : revista ilustrada: historia natural, zootecnia, agricultura, sport.-Publicació: Barcelona : Impr. De Henrich y Cia
1886-1891

L’obra de Darder i Llimona (digital) i els originals exitents a les biblioteques universitàries catalanes es variada i digna d’estudi.

La digitalització d’aquestes revistes ha estat possible gràcies als recursos del Ministerio de Cultura, Universitat Autònoma  de Barcelona, la participació i cooperació de la Biblioteca del Museu d’Història de la Ciutat “Casa Ardiaca” i del Museu Darder de Banyoles, als quals agraim les facilitats obtingudes per la digitalització de les publicacions, i el treball i esforç del personal de la Biblioteca de Veterinària UAB, Unitat Tècnica i de Projectes del Servei de Biblioteques UAB i del Servei d’Informàtica UAB.

Fonts complementàries

Cercavila per celebrar el centenari de la Festa del Peix (consorcidelestany.org)

El museu Darder, més enllà de la polèmica / Mariona Juncà.- Revista de Girona, Any: 1991 Núm.: 149.- p. 24-25

Museo Municipal Darder de Bañolas, El / José Mª Corominas Planellas.- Annals de l’Institut d’Estudis Gironins, Any: 1959 Vol.: 13.- p. 391-394

El conejo, la liebre y el lepórido de Francisco Darder y Llimona / Francesc Lleonart Roca.- Cunicultura (1980).- Febrero.- p. 18-22

El museu Darder (1) (blogs.sapiens.ca)
El Museu Darder (2) (blogs.sapiens.ca)
El Museu Darder (3): la polèmica del suposat boiximà (blogs.sapiens.ca)

La Festa del Peix a Banyoles. El 1910. una recerca documental i fotogràfica / Georgina Gratacós i Teixidor

One comment

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s