War Horse: realitat i ficció

War Horse: fact & fiction , és una  exposició que permet explorar el trasfons històric que hi ha darrera de la novel.la de Michael MorpurgoWar Horse” la qual ha servit de base pel guió que Steven Spielberg va fer pel seu film “War Horse” i que alhora s’ha dramatitzat en l’obra de teatre War Horse al National Theater.  L’èxit de l’exposició ha estat aclaparador: va començar el 22 d’octubre del 2011 al National Army Museum i es pensa clausurar el 2013.

Aquesta  exposició examina l’imprescindible tasca del cavall en la guerra i el protagonisme dels milions d’aquests ‘herois anònims’, que han donat suport a l’exèrcit britànic a través del temps. Mostra  històries de “vida real” dels cavalls i els homes que en van dependre en gran mesura,  i que s’il.lustren  a través de la col. lecció rica del National Army.

Janice Murray, directora del Museu, ha dit: “el National Army Museum aplega el relat de gran abast de Morpurgo, el drama de Teatre Nacional i la riquesa de la nostra col•lecció per crear aquesta exposició sobre cavalls de forma convincent. I es complau en poder treballar amb socis d’alt nivell  com aquests per proporcionar el context històric fascinant que mostra el llibre i l’obra de teatre que han gaudit de gran popularitat. ”

Per la seva banda Michael Morpurgo expressava: “Estic encantat que el National Army Museum aculli aquesta exposició especial sobre els cavalls en  la guerra i el “Cavall de Guerra”. Quan vaig escriure el llibre fa 20 anys, jo volia explicar la història de la primera guerra mundial d’una altra manera, no a través dels ulls d’un soldat o d’una persona que l’hagués viscut. Volia que fos diferent. Llavors em vaig trobar amb un home en un pub on jo visc a Devon. Va ser en els anys vuitanta, i jo sabia que havia estat a la I Guerra Mundial com a soldat. Sense cap raó aparent em va preguntar en quin regiment havia estat. A “Devon Yeomanry.”, va dir, “jo hi era cuidant cavalls.” Vaig investigar una mica més amb profunditat  i vaig esbrinar que gairebé mig milió de cavalls de l’exèrcit britànic vam ser morts o sacrificats durant el conflicte mundial. War Horse  és la seva història, i és meravellós que el National Army Museum  estigui explicant ara la història del cavall en la guerra a través de la realitat i la ficció”.

L’exposició esta estructurada en diferents àmbits. Per un costat trobarem la inspiració que l’obra de Morpurgo i el protagonista “Joey” ha proporcionat en les obres cinematogràfiques i teatrals, com els cavalls eren requisats i com es portava a terme el seu transport, l’entrenament i el seu paper en l’esport, la varietat de funcions que tenien els equins en els escenaris de combat,  els mites i la heroïcitat dels cavalls en el camp de batalla, el problema dels cercats de filferro a les trinxeres, el llegat dels equins en la guerra i en la pau,  els noms i fets dels cavalls herois de guerra, i el diferent equipament que van incorporar en les etapes de la història bèl.lica.

No obstant cal tenir en compte que la fama l’ha obtingut Mopurgo en una una novel.la però hi ha un autèntic cavall “Warrior” que si que va existir:  En efecte, Warrior va ser un cavall real de la qual s’ha pogut publicar la seva increïble història com a cavall de guerra.  Escrita pel seu propietari, el General Jack Seely, en la que explica les aventures, potser mai explicades entre un genet i un cavall al llarg d’una guerra.  Una lluita com a la que va delmar Europa a principis del segle XX. Seely i Warrior van  abandonar el vaixell junts a Le Havre a l’agost de 1914 per unir-se a la infame Front Occidental, van sobreviure quatre anys de bombes i bales per dirigir una atac de cavalleria en 1918 abans de tornar a casa a la llunyana illa de Wight on van muntar junts fins el 1938. El llibre “WARRIOR: The Amazing Story of a Real War Horse” explica la història sencera d’aquest cavall des del seu naixement a l‘Illa de Wight fins la seva increïble vida com a cavall de guerra i com la combinació de caràcter extraordinari del cavall i alguns increïbles girs del destí, van permetre que pogués sobreviure a una guerra que es va cobrar la vida de vuit milions de cavalls…

Exposició

War Horse:  Fact and Fiction
22/10/2011-31/03/2013
National Army Museum
Royal Hospital Road
Chelsea
London SW3 4HT
Open daily*: 10.00am to 5.30pm

Obra de teatre

WarHorse
National Theatre
South Bank, London. SE1 9PX
Accés i guia

Cinema

War Horse (Steven Spielberg dir.)

Material educatiu

En DVD, BSO, llibre Morpurgo Cat, llibre Morpurgo Cast

War Horse (National Theatre)

War Horse (Movie Official Trailer)

The RSPCA and the Horses of the British Army

 

2 comentaris

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s