La mosca de Bernat Martorell

Al Museu Nacional d’Art de Catalunya podem contemplar una mostra de l’art gòtic català més rellevant. En concret el que coneixem com a Gòtic Internacional:  “Catalunya 1400. El Gòtic Internacional“.  Es tracta d’un estil artístic en el qual Catalunya, com a Corona Catalanoaragonesa, concep una visió de major esplendor com a estat amb la seva consolidació nacional i l’expansió per la Mediterrània. Hi ha hagut un debat entre la predilecció pel Romànic envers el Gòtic com a “art nacional” català.

El cas és que “El gran art català no és el romànic, sinó el gòtic, i hem de lluitar per divulgar-ho. El romànic és l’art de la Catalunya Vella, de la Catalunya comtal; el gòtic és l’art de l’època reial, l’art dels Països Catalans!”, justifica un dels eminents coneixedors del gòtic català, Frederic-Pau Verrié, que no es cansa de donar arguments: “El nostre gòtic té caràcter propi, no va copiar res ni ningú. A diferència del romànic, Catalunya el va exportar, a Rodes, Sicília, Xipre…”” (extracte de l’article de Maria Palau)

Si haguéssimi de destacar algún dels artistes més rellevants del nostre Gòtic Internacional segurament tindriem a Bernat Martorell en primer pla. Un dels màxims exponents d’aquest estil artístic acompanyat d’altres membres coetanis d’aquest estil reconeguts a nivell internacional com Lluís Borrassà, Rafael Destorrents,  i Pere Joan, sovint desconeguts desconeguts per als catalans.

Entre les obres escollides per fer aquesta mostra hi trobem quatre taules del Retaule de sant Jordi que Bernat Martorell va pintar per a la capella dedicada al sant al palau de la Generalitat, a Barcelona, i que per diverses circumstàncies històriques van ser venudes i ara s’exposen al Museu del Louvre.

Es en una de les peces d’aquest retaule on trobem una mosca que en l’art de la Baixa Edat Mitjana es sol vincular al dimoni. En efecte, sembla ser que aquest insecte comença a prodigar-se al Misal Casanatense, miniat a Holanda a principis de segle i on apareix en el flanc d’un cavall identificat amb els jueus executors de Crist. Bernat Martorell, al retaule de Sant Jordi , datat entre 1434-1437, torna a utilitzar la mosca per assenyalar el mal en diverses ocasions.

Trobarem l’insecte tant damunt els ossos del drac combatent al cavaller, en l’escena de decapitació que es posa sobre l’escut d’un dels seus botxins, i en l’escena famosa de flanc  posterior del cavall que estira el sant pels carrers, en l’episodi de seu martiri abans de la mort.  Es possible que aquesta faceta negativa de la mosca influís posteriorment en altres artistes com Joan Rosat que també la introduïren en alguna de les seves obres com la “Mística Crucifixió” ca. 1445.

Autors com A. Chastel (1984) en el seu tractat “Musca depicta” aludeix a a mosca com un ilusionista i moralitzant referent a la corruptabilitat de les coses mundanes. En canvi Esperanza Aragonés , en el seu article sobre “Beelzebub en las artes” exposa el caràcter pecaminós i representant del mal de la mosca.

Bernat Martorell i la seva “mosca” són mostres d’un temps on l’animal representa els valors i els perjudicis mundans dels homes. Però la vàlua artística de l’artista és sens dubte un factor significant que el situa en els corrents de l’art medieval que forjaren un dels episodis més rellevants de la nostra història de l’art.

Fonts:

–  El vuelo de la mosca: Beelzebub en las artes / Aragones Estella E. a: Archivo Español de Arte, 2002:
Gòtic, t’estimem poc / Maria Palau 25/03/12 (elpunt avui)
L’altra història de Sant Jordi (historiesdelgotic.mnac.cat)
L’insectarium de l’histoire de l’art ou le pouvoir de fascination de la peinture (Hommage à Daniel Arasse)/ Florence Chantoury-Lacombe.- Revue de l’art canadienne.- Vol 34, No 2 (2009).- p20-27
El Gòtic Català més brillant (324.cat)

CATALUNYA 1400. EL GÒTIC INTERNACIONAL

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s